Buvęs JK iždo kancleris G. Osborne'as taikosi į TVF vadovo postą | KaunoDiena.lt

BUVĘS JK IŽDO KANCLERIS G. OSBORNE'AS TAIKOSI Į TVF VADOVO POSTĄ

  • 0

Buvęs Didžiosios Britanijos iždo kancleris George‘as Osborne‘as (Džordžas Osbornas) norėtų užimti Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovo postą, kuris atsilaisvins, kai dabartinė fondo vadovė Christine Lagarde (Kristin Lagard) bus paskirta vadovauti Europos Centriniam Bankui (ECB), rašo britų verslo dienraštis „The Financial Times“.

Pasak leidinio šaltinių, pokalbiuose su draugais G. Osborne‘as yra sakęs, jog turi gerų šansų sulaukti ir Europos, ir Jungtinių Valstijų, ir Kinijos palaikymo.

Be to, G. Osborne‘as, kuris po „Brexit“ referendumo pasitraukė iš politikos ir šiuo metu dirba laikraščio „The Evening Standard“ redaktoriumi, neseniai nusprendė palaikyti Borisą Johnsoną (Borisą Džonsoną), kuris siekia tapti Didžiosios Britanijos ministru pirmininku, ir dabar jis tikisi, jog Didžiosios Britanijos vyriausybė pritars jo kandidatūros į TVF vadovus iškėlimui, pažymėjo šaltiniai.

Tarptautiniam valiutos fondui per visą jo 75 metų istoriją pagal nerašytas taisykles vadovavo Europos atstovai, tačiau tarp jų iki šiol nebuvo britų. Didžiosios Britanijos vyriausybės atstovai jau davė suprasti, jog Londoną domina šis postas, o „Brexit“ neapkarpė šalies tarptautinių ambicijų.

G. Osborne‘as puikiai žino, jog yra strategiškai svarbu kuo anksčiau iškelti savo kandidatūrą. 2011 metais jis pirmasis parėmė Ch. Lagarde, kurią buvo pasiūlyta skirti TVF vadove, ir jai užtikrino tvirtą palaikymą.

Kiek anksčiau šią savaitę Europos Vadovų Taryba pasiūlė skirti Ch. Lagarde vadovauti ECB ir ji laikinai pasitraukė iš TVF vadovės pareigų.

Pokalbiuose su draugais G. Osborne‘as yra sakęs, jog „tarptautinėms finansų institucijoms sudėtingais laikais“ TVF vadovo postas yra įdomus darbas ir, atsižvelgiant į dabartinę aplinką, reikia, kad fondui vadovautų „įgudęs politinis komunikuotojas, bet ne technokratas“.

Visgi G. Osborne‘ui galbūt bus sunku pelnyti Europos palaikymą, nes euro zonoje yra daug manančiųjų, kad jo veiksmai nedavė naudos, kai regionas 2011 ir 2012 metais kovojo su finansų krize.

Tačiau Jungtinėse Valstijose jis gali tikėtis didesnio palaikymo, nes yra užmezgęs gerus santykius su tam tikrais respublikonais, pažymi „The Financial Times“ šaltiniai. Jo kandidatūrą gali palankiai įvertinti ir Kiniją, nes 2015 metais jis pasisakė už tai, kad būtų sukurtas Azijos infrastruktūros investicijų bankas.

Beje, rimtu kandidatu į TVF vadovus yra laikomas dabartinis ECB vadovas Mario Draghi (Marijus Dragis), kurio kadencija dabartiniame poste baigsis šių metų pabaigoje.

Britų lažybų tarpininkai prie favoritų taip pat priskiria iš savo posto netrukus pasitrauksiantį Anglijos banko vadovą Marką Carney (Marką Karnį), kuris yra Kanados ir Didžiosios Britanijos pilietis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS