Buvęs Maskvos vyriausiasis rabinas perspėja apie „tamsius debesis“ Rusijos žydams | KaunoDiena.lt

BUVĘS MASKVOS VYRIAUSIASIS RABINAS PERSPĖJA APIE „TAMSIUS DEBESIS“ RUSIJOS ŽYDAMS

Buvęs Maskvos vyriausiasis rabinas, dabar gyvenantis tremtyje Izraelyje, ketvirtadienį perspėjo, kad Rusijos žydams kaupiasi „tamsūs debesys horizonte“, abiejų šalių ryšiai blogėja dėl karo Ukrainoje.

 

Pinchas Goldschmidtas, kovo mėnesį palikęs Rusiją dėl nepritarimo konfliktui, sakė žurnalistams, kad "žydų bendruomenė spaudžiama (...) atvirai paremti karą. Mūsų bendruomenė nepalaiko karo". „Padėtis kelia nerimą“ ir „horizonte matyti daug tamsių debesų“ Rusijos žydams, sakė jis ir pridūrė, kad jų „saugumas ir ateitis (...) priklauso nuo Izraelio ir Rusijos santykių“.

Izraelis mėgina laikytis atsargios linijos, kad palaikytų ryšius su Maskva, laikoma itin svarbia siekiant išsaugoti žydų valstybės galimybes vykdyti oro antskrydžius kaimyninėje Sirijoje, kur yra Rusijos pajėgos. „Šiuo metu man būtų neįmanoma sugrįžti“, – per spaudos konferenciją internetu sakė Šveicarijoje gimęs rabinas ir pridūrė: „Jei būčiau (likęs) vyriausiuoju Maskvos rabinu, negalėčiau atvirai kalbėti, nesukeldamas pavojaus mano bendruomenei. Nusprendžiau likti tremtyje, kol pasikeis politinė situacija“.

Po vasario 24 d. pradėtos invazijos tuometinis Izraelio premjeras Naftali Bennettas nekritikavo Rusijos prezidento Vladimiro Putino veiksmų ir pabrėžė glaudžių ryšių su Maskva poreikį. Tačiau N. Bennetto įpėdinis Yairas Lapidas pasmerkė Rusijos invaziją. Analitikai teigia, kad Y. Lapido retorika iš dalies paskatino Maskvą imtis veiksmų uždaryti Žydų agentūros padalinį Rusijoje, padedantį žydams emigruoti į Izraelį. Y. Lapidas perspėjo Maskvą, kad uždarymas būtų „rimtas įvykis“, keliantis grėsmę dvišaliams santykiams.

„Baimė dėl didėjančio antisemitizmo“

Žydų agentūros duomenimis, nuo invazijos pradžios į Izraelį imigravo 16 tūkst. Rusijos žydų. P. Goldschmidto teigimu, nuo vasario 24 d. iš Rusijos į Izraelį išvyko daugiau nei 30 tūkst. kitų, turinčių dvigubą pilietybę.

Daug žydų išvyksta iš Rusijos baimindamiesi naujos „geležinės uždangos – kad vieną dieną išvykti taps neįmanoma, sakė rabinas, pabrėžęs žydų susirūpinimą, kad V. Putino vyriausybė gali uždrausti išvykti. Jis sakė, kad Maskvos veiksmai prieš Žydų agentūrą, be kitų incidentų, paskatino „baimę dėl didėjančio antisemitizmo“.

Kai kurie ekspertai Rusijos grasinimus agentūrai laiko bandymu sulėtinti masinę emigraciją. „Jei Rusija nori sustabdyti savo geriausių mokslininkų ir kūrybinės klasės protų nutekėjimą, geriausias būdas tai padaryti yra ne uždaryti Žydų agentūrą, o sustabdyti šį karą“, – sakė P. Goldschmidtas.

Ketvirtadienį per parengiamąjį posėdį Maskvos teismas nustatė Rusijos teisingumo ministerijos bylos prieš agentūrą, kaltinamą neįvardytais teisės pažeidimais, nagrinėjimo teisme datą - rugpjūčio 19-ąją. Žydų agentūra Rusijoje pradėjo dirbti 1989-aisiais. Daugiau nei milijonas iš 9,4 milijono Izraelio gyventojų turi šaknis buvusioje Sovietų Sąjungoje.

 

Gairės: Pinchas Goldschmidtas, Rusijos žydai, Izraelis, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS