Buvęs Ukrainos prezidentas išrinktas savo partijos pirmininku | KaunoDiena.lt

BUVĘS UKRAINOS PREZIDENTAS IŠRINKTAS SAVO PARTIJOS PIRMININKU

  • 1

Buvęs Ukrainos prezidentas Petro Porošenka penktadienį išsaugojo savo partijos kontrolę, kartu su savo sąjungininkais siekdamas susigrąžinti palaikymą, likus dviem mėnesiams iki pirmalaikių parlamento rinkimų.

Praeitą mėnesį šis provakarietiškų pažiūrų politikas praeitą mėnesį per prezidento rinkimus buvo sutriuškintas komiko Volodymyro Zelenskio, visuomenėje tvyrant pykčiui dėl separatistinio karo Rytų Ukrainoje, korupcijos ir skurdo.

Nuo to laiko P. Porošenkos partija uoliai stengiasi pagerinti savo įvaizdį, artėjant liepos 21 dieną vyksiantiems Aukščiausiosios Rados rinkimams.

Praeitą savaitę eksprezidento partija – Petro Porošenkos blokas „Solidarumas“ – paskelbė persivadinanti „Europos solidarumu“.

P. Porošenka penktadienį buvo išrinktas šios pavadinimą pakeitusios partijos lyderiu.

„Esu labai dėkingas jums, kad išrinkote mane Europo solidarumo partijos vadovu“, – P. Porošenka sakė praėjus kelioms minutėms po vienbalsio balsavimo, transliuoto vienos privačios Ukrainos televizijos.

Partijai, laikomai P. Porošenkos politiniu įrankiu, anksčiau vadovavo Kijevo meras Vitalijus Klyčko, buvęs boksininkas profesionalas.

P. Porošenka pareiškė, kad „Europos solidarumas“ yra vienintelė Ukrainos politinė jėga, pajėgi toliau vesti šalį provakarietišku kursu.

Jo partija šiuo metu dominuoja 450 vietų Aukščiausiojoje Radoje, bet ši padėtis gali pasikeisti, naujajam lyderiui V. Zelenskiui siekiant užtikrinti vietų savajam judėjimui „Liaudies tarnas“.

Kaip rodo naujausios apklausos, P. Porošenkos partija pagal populiarumą yra trečia ir gali tikėtis 8,8 proc. palaikymo.

Ji atsilieka nuo prorusiškos „Opozicijos platformos“, remiamą daugiau kaip 10 proc. respondentų.

Tuo metu V. Zelenskio „Liaudies tarnas“, neturintis vietų dabartinės sudėties parlamente, yra populiariausia partija, palaikoma 44 proc. respondentų, rodo apklausos.

Nors buvo išrinktas partijos vadovu, kol kas neaišku, ar pats P. Porošenka sieks būti išrinktas į Aukščiausiąją Radą.

Jis sakė, kad kandidatų sąrašui suderinti reikės apie savaitės. Eksprezidentas pridūrė, kad šalis pamatys „naujų veidų“.

P. Porošenka buvo išrinktas prezidentu 2014 metais, provakarietiškam liaudies sukilimui nuvertus Kremliaus remtą lyderį. Vis dėlto ukrainiečiai nusigręžė nuo politinio isteblišmento, šalyje išliekant didelei socialinei nelygybei ir kyšininkavimui.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Ozys&Ozesnis

Tai pala , pala kaip cia suprasti,tai jis jau su visa savo aligarchu ir vagiu banderu partija jau kaliuzeje sedi ????? Cia ta prasme jie kaliuzeje ji isrinko????

SUSIJUSIOS NAUJIENOS