Prezidentūra ketinimą inicijuoti M. Zemano apkaltą vadina mėginimu įvykdyti valstybės perversmą | KaunoDiena.lt

PREZIDENTŪRA KETINIMĄ INICIJUOTI M. ZEMANO APKALTĄ VADINA MĖGINIMU ĮVYKDYTI VALSTYBĖS PERVERSMĄ

Čekijos Senato (parlamento aukštųjų rūmų) ketinimas skelbti apkaltą šalies prezidentui Milošui Zemanui yra „mėginimas įvykdyti valstybės perversmą“. Tai trečiadienį tviteryje parašė valstybės vadovo spaudos sekretorius Jiřis Ovčáčekas.

„Tai jau ne diskusija, vykstanti akademiniu lygmeniu ar žiniasklaidoje. Tai organizuotas mėginimas įvykdyti valstybės perversmą“, - pabrėžė jis ir paragino teisėsaugos institucijas atitinkamai įvertinti senatorių iniciatyvą. „Vien tik melu grindžiama organizuotos senatorių grupuotės ataka prieš respublikos prezidentą. Tai išpuolis prieš konstituciją, laisvę ir demokratiją“, - pridūrė M. Zemano atstovas.

Pasak jo, senatorių žingsniams turėtų būti taikomas nacionalinio baudžiamojo kodekso straipsnis dėl veiksmų, kuriais siekiama likviduoti respubliką.

Anksčiau trečiadienį Čekijos Senato Saugumo komitetas pasiūlė inicijuoti šalies prezidento M. Zemano apkaltos procedūrą. Tai žurnalistams pranešė komiteto pirmininkas Pavelas Fischeris.

„Komiteto nuomone, M. Zemanas negali eiti valstybės vadovo pareigų, - pareiškė jis. – Dėl šio pasiūlymo – nušalinti M. Zemaną – kitą savaitę bus balsuojama Senate“.

Pasak P. Fischerio, prezidentas nesiorientuoja dabartiniuose įvykiuose, o jo veiksmai prieštarauja nacionalinei konstitucijai. Čia parlamentaras priminė, kaip M. Zemanas balandžio pabaigoje komentavo 2014 metais kariniuose sandėliuose Vrbeticės kaime šalies rytuose nugriaudėjusių sprogimų tyrimą. Prezidentas tada pareiškė, kad tiriamos kelios incidento versijos, o ne tik Rusijos specialiųjų tarnybų sąsajos su šiais sprogimais.

Anot Senato komiteto pirmininko, šiuo pareiškimu M. Zemanas padarė žalą Čekijos nacionalinio saugumo interesams.

Jeigu Senatas, kuriame daugumą turi M. Zemano politiniai oponentai, balsuos už jo apkaltą, šį sprendimą dar turės patvirtinti Deputatų Rūmai (parlamento žemieji rūmai), kuriuose dominuoja prezidento šalininkai.

 

 

 

 

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS