Charkivo meras tikisi Lietuvos paramos kuriant perspėjimo sistemas, humanitarinės pagalbos | KaunoDiena.lt

CHARKIVO MERAS TIKISI LIETUVOS PARAMOS KURIANT PERSPĖJIMO SISTEMAS, HUMANITARINĖS PAGALBOS

Charkivo miesto meras sako besitikintis, kad Lietuva prisidės prie humanitarinės pagalbos šios šalies gyventojams, perspėjimo sistemų kūrimo.

„Kalbant apie kitas paramos vietas, mes tarsimės dėl humanitarinės pagalbos miesto žmonėms ir tai mums labai svarbu“, – penktadienį žurnalistams sakė Ihoris Terechovas.

„Taip pat šiuo metu kuriame diferencijuoto perspėjimo sistemą ir ypač kviečiu Lietuvos IT sektorių prisijungti prie šio projekto“, – pridūrė jis.

Prieš kelias dienas intensyviai Rusijos apšaudyto Charkivo meras penktadienį susitiko su čia viešėjusiu Lietuvos užsienio reikalų ministru Gabrieliumi Landsbergiu.

I. Terechovas taip pat sakė besitikintis, kad Lietuva gali padėti gauti Ukrainai trūkstamas oro gynybos sistemas.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba yra sakęs, kad šiųmetinis šalies prioritetas yra įgyti kontrolę savo oro erdvėje.

Įvairios NATO šalys šiuo metu apmoko Ukrainos pilotus naudotis amerikiečių gamybos naikintuvais F-16. Šį mėnesį Danija pranešė, kad antrąjį šių metų ketvirtį perduos ukrainiečiams 19 šių naikintuvų.

G. Landsbergis sakė, kad „nėra nieko svarbesnio už oro gynybą“.

„Kadangi girdime kalbas apie nuovargį, reikia priminti, kad Ukraina jau beveik dvejus metus kasdien kovoja su ta pačia žiauria invazija ir pagalba yra reikalinga“, – sakė ministras.

„Tai buvo civiliai. Tai – terorizmas“

Pastarosiomis savaitėmis Rusijai intensyviau atakuojant Ukrainą raketomis, nukentėjo ir Charkivas – per ataką sausio 23 dieną čia žuvo 11 žmonių.

G. Landsbergis su miesto mero apsilankė prie per tą pačią dieną sunaikintos Ukrainos nacionalinės teisės mokslų akademijos.

Vaikai niekada neturėtų būti taikinys, o vaikus taikiniu pasirenka tik teroristai.

Per išpuolius nukentėjo ir Charkivo gyvenamieji rajonai.

„Tai buvo civiliai. Tai – terorizmas“, – G. Landsbergiui kalbėjo meras prie vieno iš po atakų sugriautų namų.

I. Terechovas teigė, kad dėl raketų smūgių žmonės turėjo evakuotis iš namų, tačiau to nenorėjo daryti.

„Jie sakė, kad toks mūsų mentalitetas. Jie tiki, kad kai žmogus palieka savo namus, jis galvoja, kad tai amžiams“, – sakė Charkivo meras.

G. Landsbergis taip pat lankėsi požeminėje Charkivo mokykloje, kurioje šiuo metu mokosi beveik 300 įvairaus amžiaus vaikų.

Charkive yra dar keturios tokio tipo mokyklos.

„Vaikai niekada neturėtų būti taikinys, o vaikus taikiniu pasirenka tik teroristai“, – sakė G. Landsbergis.

Prie tokių mokyklų statybų prisidės ir Lietuva.

Ministrui viešint Kyjive, Europos Komisijos delegacija Ukrainoje bei Lietuvos Centrinė projektų valdymo agentūra (CPVA) ketvirtadienį pasirašė susitarimą, pagal kurį už Europos Sąjungos (ES) ir Lietuvos paramą bus įrengtos šešios slėptuvės netoli mokyklų įvairiuose Ukrainos regionuose.

Jos veiks ne tik kaip priedanga nuo oro atakų, bet ir kaip požeminės mokyklos, kur bus galima tęsti ugdymą.

Gairės: Charkivo meras, Ihoris Terechovas, Lietuva, humanitarinė pagalba, perspėjimo sistemos, Gabrielius Landsbergis, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS