Charleso III vizitui streikų krečiamoje Prancūzijoje gresia trikdžiai | KaunoDiena.lt

CHARLESO III VIZITUI STREIKŲ KREČIAMOJE PRANCŪZIJOJE GRESIA TRIKDŽIAI

  • 0

Britų karaliui Charlesui III (Karoliui III), savaitės pabaigoje vykstančiam į savo pirmąją užsienio kelionę į Prancūziją, gresia šiukšlėmis nusėtos gatvės, transporto streikai ir kitokie vizito trikdžiai.

Vienas Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono (Emaniuelio Makrono) padėjėjas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga, trečiadienį naujienų agentūrai AFP sakė, kad „abi pusės vis dar derina programą“.

Jungtinės Karalystės valdovo kelionė, skirta draugystei tarp Lamanšo sąsiaurio šalių po ilgus metus trukusių Londono ir Paryžiaus nesutarimų pažymėti, planuojama tuo metu, kai Prancūzijoje vyksta masiniai protestai dėl pensijų reformos.

Tūkstančiai tonų šiukšlių susikaupė Paryžiaus gatvėse, kur Charlesas III su karaliene konsorte Camilla (Kamila) turi atvykti sekmadienį, o profsąjungų atstovai įspėjo, kad jie gali nusitaikyti į planuojamą sustojimą Bordo mieste.

Charlesas III ir Camilla antradienį turėtų atvykti į šį vyną gaminantį miestą antruoju vizito etapu. Kaip pranešama, britų monarcho darbotvarkėje numatyta kelionė tramvajumi, taip pat apsilankymas miesto rotušėje, prie kurios savaitgalį vyko susirėmimai.

„Beveik neabejotina, kad karalius negalės važiuoti tramvajumi“, – laikraščiui „Sud Ouest“ šią savaitę sakė Bordo profesinės sąjungos CFTC vietos lyderis Pascalis Mesgueni (Paskalis Mesgenis).

Miesto transporto operatorius „Keolis“ teigė, kad „galimi sutrikimai, susiję su protestais prieš pensijų reformą“.

Profesinės sąjungos šį ketvirtadienį paskelbė streiką visoje šalyje, tačiau jų planai kitai savaitei kol kas nežinomi.

Šaltinis iš griežtosios linijos profsąjungos CGT Geležinkelių skyriaus teigė, kad „dėl (karališkojo) vizito bus imtasi veiksmų“, nes manoma, kad ekologija besirūpinantis monarchas galbūt planuoja važiuoti traukiniu iš Paryžiaus į Bordo.

Žiniasklaidos organizacijos vis dar laukia žinių apie akreditavimo procedūras, nors prieš tokio lygio diplomatinio ir viešojo intereso keliones informacija apie jas paprastai būna paskelbiama anksčiau.

Nepalankus laikas

Šis vizitas vyks labai nepalankiu metu 45 metų E. Macronui, kuris turi priimti Charlesą III per valstybinį banketą Versalio rūmuose, esančiuose už sostinės ribų.

Ši vieta įsirėžė į prancūzų atmintį kaip karaliaus Liudviko XVI, kuris per 1789 metų Prancūzijos revoliuciją buvo išvežtas į Paryžių ir po ketverių metų nukirsdintas giljotina, rezidencija.

E. Macronas oponentų dažnai kaltinamas autoritarizmu, o praeityje per protestus ne kartą buvo inscenizuojami jį vaizduojančių lėlių nukirsdinimai.

Jo sprendimas praėjusią savaitę be balsavimo parlamente prastumti pensijų reformą privertė sunerimti net kai kuriuos jo sąjungininkus.

Kairiojo sparno parlamentarė, Žaliųjų partijos vyresnioji narė Sandrine Rousseau (Sandren Ruso) kritikavo idėją, kad E. Macronas, „respublikos monarchas“, sveikins Britanijos karalių, „kai žmonės yra gatvėse“.

„Jis (E. Macronas) turėtų atšaukti šį vizitą, – trečiadienį sakė ji naujienų kanalui BFM. – Ar tikrai prioritetas yra Charleso III priėmimas Versalyje? Žinoma, ne.“

„Kažkas vyksta Prancūzijos visuomenėje... prioritetas turėtų būti kalbėtis su visuomene, kuri sukyla“, – pridūrė ji.

E. Macronas teigia, kad pensinio amžiaus ilginimas dvejais metais iki 64 metų reikalingas siekiant sutaupyti lėšų ir parengti šalį senėjančiai visuomenei.

Planuojama, kad po viešnagės Prancūzijoje Charlesas III su žmona vyks į Vokietiją.

Dviejų Europos valstybių ir artimų sąjungininkių pasirinkimas buvo plačiai vertinamas kaip bandymas nutiesti tiltus tarp Britanijos ir jos didžiausių Europos partnerių po kelerius metus trukusios įtampos, susijusios su „Brexitu“.

Remiantis Bakingamo rūmų pateikta darbotvarke, Charlesas III pirmadienį kartu su E. Macronu turėtų dalyvauti atminimo ceremonijoje ir padėti vainikus prie Triumfo arkos Paryžiuje, taip pat kreiptis į įstatymų leidėjus Prancūzijos Senate.

Viešėdamas Bordo regione jis taip pat ketina apsilankyti ekologiškame vynuogyne ir apžiūrėti vietovę, kurią praėjusią vasarą per didžiulę sausrą, apėmusią didžiąją Vakarų Europos dalį, nusiaubė miškų gaisrai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS