D. Trumpas atkirto jį kritikavusiam JK ambasadoriui: nesame šio žmogaus gerbėjai | KaunoDiena.lt

D. TRUMPAS ATKIRTO JĮ KRITIKAVUSIAM JK AMBASADORIUI: NESAME ŠIO ŽMOGAUS GERBĖJAI

  • 0

Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) sekmadienį atkirto britų ambasadoriui Jungtinėse Valstijose, nutekintiems pranešimams parodžius, kad jis JAV prezidentą ir jo administraciją pavadino „neišmanančia“ ir „išskirtinai neveiksminga“.

D. Trumpas pareiškė, kad ambasadorius Kimas Darrochas (Kimas Darošas) „gerai netarnavo“ Jungtinei Karalystei ir kad jis ir jo administracija nebuvo dideli ambasadoriaus gerbėjai.

Pasak britų savaitraščio „The Mail on Sunday“, ambasadorius K. Darrochas į Didžiąją Britaniją siųstuose slaptuose pranešimuose esą parašė, jog D. Trumpo administracija gali „sudegti“ ir „gėdingai žlugti“.

„Mes iš tiesų nemanome, jog ši administracija galėtų tapti kur kas normalesnė, mažiau neveiksminga, mažiau neprognozuojama, mažiau susiskaldžiusi, mažiau diplomatiškai nerangi ir neišmananti“, – esą parašė ambasadorius viename iš pranešimų Užsienio reikalų ministerijai.

K. Darrochas yra vienas labiausiai patyrusių Didžiosios Britanijos diplomatų. Savo darbą Vašingtone jis pradėjo 2016 metų sausį – dar prieš tai, kai D. Trumpas laimėjo prezidento rinkimus.

Paklaustas apie šiuos nutekintus pranešimus, D. Trumpas reporteriams JAV sakė: „Galiu jums pasakyti, kad ambasadorius gerai netarnavo JK. Mes nesame dideli to žmogaus gerbėjai ir jis gerai netarnavo JK. Tad galiu tai suprasti ir galiu pasakyti kai ką apie jį, bet nesivarginsiu.“

Britanijos užsienio reikalų ministerija savo ruožtu paskelbė, kad atliks oficialų tyrimą dėl pranešimų nutekinimo.

„The Mail on Sunday“ rašė, kad blogiausiuose K. Darrocho komentaruose D. Trumpas, kurį praėjusį mėnesį per valstybinį vizitą Britanijoje priėmė karalienė Elizabeth II (Elzbieta II), yra „nepatikimas ir nekompetentingas“.

Po šio prieštaringai vertinamo vizito atsiųstame pranešime sakoma, kad prezidentą ir jo komandą „apstulbino“ vizitas, bet perspėjama, kad Britanija gali ilgai neišsaugoti šios meilės, nes „tai vis dar „Pirmiausia – Amerika“ žemė“.

K. Darrochas taip pat neva parašė, jog pranešimai apie „nuožmias vidines kovas ir chaosą“ Baltuosiuose rūmuose – JAV žiniasklaida apie tai išsamiai praneša, bet D. Trumpas tai vadina melagingomis naujienomis – „dažniausiai atitinka tikrovę“.

Britų užsienio reikalų sekretorius Jeremy Huntas (Džeremis Hantas) atsiribojo nuo K. Darrocho komentarų: „Išties svarbu pasakyti, kad ambasadorius dirbo savo, kaip ambasadoriaus, darbą, kuris yra pateikti atviras ataskaitas ir asmeninę nuomonę apie tai, kas vyksta šalyje, kurioje jis dirba, ir tai yra jo darbas – siųsti šias ataskaitas. Bet jos yra asmeninė nuomonė, o ne britų vyriausybės nuomonė, ne mano nuomonė.“

„Ir mes toliau galvojame, kad valdant prezidentui Trumpui Jungtinių Valstijų administracija yra ir itin veiksminga, ir geriausia įmanoma Britanijos draugė tarptautinėje scenoje“, – pridūrė J. Huntas.

„Chaotiška užsienio politika“

Pasak „The Mail on Sunday“, minimi pranešimai, kuriuos tikriausiai nutekino kažkas iš didžiulės britų valstybės tarnybos, apima laikotarpį nuo 2017 metų.

Šių metų birželio 22 dieną išsiųstame pranešime K. Darrochas kaip „nerišlią ir chaotišką“ kritikavo D. Trumpo užsienio politiką dėl Irano, privertusią pasaulio sostines baimintis karinio konflikto.

Pranešama, jog ambasadorius atmetė D. Trumpo pareiškimus, kad jis atsakomąjį raketų smūgį Iranui po JAV drono numušimo atšaukė dėl pavojaus 150 iraniečių gyvybėms.

„Labiau tikėtina, kad jam rūpi tik tai, kaip šis 2016 metų kampanijos pažadų atšaukimas atrodys 2020-aisiais“, – esą rašė K. Darrochas, turėdamas galvoje kitus prezidento rinkimus.

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministerija nepaneigė, jog tokie K. Darrocho pranešimai egzistuoja, pažymėjo leidinys.

„Didžiosios Britanijos visuomenė tikisi, jog mūsų ambasadoriai ministrams teiks sąžiningą ir nepagražintą informaciją apie politiką jų šalyse“, – pareiškė ministerijos atstovė spaudai.

„Jų nuomonės nebūtinai sutampa su ministrų ar vyriausybės nuomone“, – sakė ji ir pridūrė, jog „mes jiems mokame už atvirumą“.

„Mūsų komanda Vašingtone palaiko glaudžius ryšius su Baltaisiais rūmais ir nėra abejonių, kad jie atlaikys tokį žalingą elgesį“, – sakė atstovė, kalbėdama apie potencialius pranešimų nutekinimo padarinius.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS