D. Trumpas: JAV ir Kinijos derybos dėl prekybos jau prasidėjo | KaunoDiena.lt

D. TRUMPAS: JAV IR KINIJOS DERYBOS DĖL PREKYBOS JAU PRASIDĖJO

  • 1

Derybos su Pekinu dėl prekybos susitarimo jau atnaujintos, pirmadienį pareiškė JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), savaitgalį įvykusiame Didžiojo dvidešimtuko (G20) aukščiausiojo lygio susitikime su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu (Si Dzinpingu) sutaręs dėl prekybos paliaubų.

D. Trumpas ir Xi Jinpingas šeštadienį sutarė nedidinti muitų, kol du didžiausi pasaulio ūkiai derasi dėl galutinio susitarimo, kad užbaigtų jau metus besitęsiantį prekybos karą.

JAV prezidentas taip pat pasiūlė sušvelninti tam tikrus JAV technologijų eksporto Kinijos telekomunikacijų įrangos milžinei „Huawei“ apribojimus, nors dėl to sulaukė kai kurių JAV įstatymų leidėjų kritikos.

Baltuosiuose rūmuose paklaustas, ar derybos dėl prekybos buvo atnaujintos, D. Trumpas reporteriams pareiškė: „Jos jau prasidėjo.“

„Jie daugiausia kalbasi telefonu, tačiau taip pat vyksta susitikimai.“

Tačiau JAV valstybės vadovas pridūrė manąs, jog susitarimas turėtų būti „palankesnis“ Jungtinėms Valstijoms.

„Jis [susitarimas] mums turi būti palankesnis negu jiems, nes jie tiek daug metų turėjo tokį didelį pranašumą“, – pridūrė jis, turėdamas omenyje milžinišką Kinijos prekybos su Jungtinėmis Valstijomis perteklių, kurį D. Trumpas vadina JAV nuostoliais.

„Aišku, negalime sudaryti susitarimo, kuris būtų vienodai palankus abiem šalims. Tai turi būti susitarimas, kuris būtų kažkiek palankesnis mums.“

Savaitgalį D. Trumpas taip pat pasiūlė sušvelninti tam tikrus apribojimus JAV technologijų eksportui Kinijos „Huawei“, kurią Amerikos pareigūnai vadina Kinijos šnipinėjimo priemone.

Tačiau JAV vadovas pridūrė, jog šis klausimas bus galutinai išspręstas po to, kai šalys pasieks galutinį susitarimą dėl prekybos.

Akivaizdus atšilimas JAV ir Kinijos prekybos santykiuose nudžiugino pasaulio rinkas, kuriose pirmadienį įsivyravo augimo nuotaikos, nors svarbūs klausimai apie būsimą susitarimą vis dar neturi atsakymų.

D. Trumpas gegužės mėnesį padidino importo muitus daugiau kaip 200 mlrd. JAV dolerių vertės kiniškoms prekėms, nes, anot jo, Pekinas netikėtai išsižadėjo įsipareigojimų, kuriuos prisiėmė per pernai pradėtas derybas.

Vašingtonas Pekinui priekaištauja dėl valstybės kišimosi į rinkas, taip pat dėl priverstinio JAV technologijų perdavimo ir jų vagystės.

Tačiau analitikai sako, jog Kinija vargu ar pasiduos JAV reikalavimams, nes tai galėtų pakirsti komunistų partijos valdžią.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

tik

nezinia kuris kuri apmove? o kentes eiliniai pilieciai......

SUSIJUSIOS NAUJIENOS