D. Trumpas Naujajame Hampšyre sieks užsitikrinti Respublikonų partijos nominaciją | KaunoDiena.lt

D. TRUMPAS NAUJAJAME HAMPŠYRE SIEKS UŽSITIKRINTI RESPUBLIKONŲ PARTIJOS NOMINACIJĄ

  • 1

Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) antradienį per Naujojo Hampšyro pirminius rinkimus stengsis susidoroti su vienintele likusia savo oponente, buvusia JAV ambasadore prie Jungtinių Tautų Nikki Haley (Niki Heili) ir nutiesti sau aiškų kelią į Respublikonų partijos kandidatus JAV prezidento rinkimuose.

Vykdydamas įprastus rėmus laužančią keršto prezidentui demokratui Joe Bidenui (Džo Baidenui) misiją D. Trumpas siekia antros kadencijos Baltuosiuose rūmuose, ir jam šiame kelyje, regis, netrukdo nei dvi ankstesnės apkaltos, nei keturi jo laukiantys kriminaliniai teismo procesai, nei bylos dėl sukčiavimo ir lytinės prievartos.

Nors N. Haley kėlė klausimą dėl jo proto šviesumo ir įspėjo, kad dar viena D. Trumpo kadencija prezidento poste atneštų chaosą, apklausos rodo, kad jos iššūkis eksprezidentui dėl Respublikonų partijos nominacijos tikriausiai bus tik duobė jo kelyje Naujajame Hampšyre.

„Jei norite pralaiminčio kandidato, nustumiančio Ameriką į paskutinę vietą, balsuokite už Nikki Haley“, – pareiškė D. Trumpas per nedidelį, bet emocingą mitingą Lakonijoje Naujajame Hampšyre.

„Tačiau jei norite prezidento, kaskart iškeliančio Ameriką į pirmą vietą, balsuosite už Donaldą J. Trumpą (Donaldą Dž. Trampą)", – pridūrė jis. Antrasis eksprezidento vardas yra Johnas (Džonas).

Naujojo Hampšyro rinkėjai laikomi draugiškesniais N. Haley nei visose kitose dar balsuosiančiose valstijose ir jai būtų labai sunku tęsti savo kampaniją be antradienį pasiektos pergalės arba pralaimėjimo tik labai maža persvara.

77 metų D. Trumpas praėjusią savaitę per pirmą respublikonų balsavimą Ajovoje pasiekė triuškinamą pergalę, o N. Haley, smarkiai atsilikusi, turėjo tenkintis trečiąja vieta.

Pirmasis pirminiuose rinkimuose Naujajame Hampšyre balsavęs Diksvil Nočo kaimelis visus šešis savo balsus atidavė už buvusią Pietų Karolinos gubernatorę N. Haley.

Dauguma kitų valstijos rinkimų apylinkių darbą pradės kažkuriuo metu nuo 6 iki 8 valandos vietos (13–15 val. Lietuvos) laiku.

„Daug dūmų“

Iš pradžių pretendentų į Respublikonų partijos kandidato vardą buvo 14, bet Floridos gubernatoriui Ronui DeSantisui, kuris Ajovoje liko antras, sekmadienį pasitraukus iš rinkimų kovos ir parėmus D. Trumpą, varžytis liko tik eksprezidentas ir N. Haley.

R. DeSantisas ir D. Trumpas varžėsi palyginti atkakliai, kol pernai kovą į eksprezidento sąskaitą ėmė kristi kaltinimai sukčiavimu, nusikalstamu kišimusi į rinkimus, kovos su šnipinėjimu įstatymo pažeidimais. Visi šie kaltinimai padėjo sutelkti D. Trumpo šalininkus.

Tačiau jei norite prezidento, kaskart iškeliančio Ameriką į pirmą vietą, balsuosite už Donaldą J. Trumpą.

48 metų gamybos vadovas Scottas Manninenas (Skotas Maninenas) pirmadienį per kampanijos renginį Holiso kaime naujienų agentūrai AFP sakė, kad šios teisinės problemos nesutrukdys jam balsuoti už D. Trumpą.

„Manau, kad leidžiama daug dūmų – tiesiog bandoma jį mušti [...], kad žmonės nusiteiktų prieš jį, – sakė S. Manninenas. – Man tai nerūpi. Manau, kad jis tai praeis.“

D. Trumpas Naujajame Hampšyre praleido mažau laiko nei N. Haley, nes rodydavosi teismuose, ir atsisakė apsilankymų vakarienėse, sporto salėse bei vidurinėse mokyklose.

Tačiau jo žinutė – asmeninių nuoskaudų ir jo rinkėjams rūpimų kultūros karų klausimų kratinys – nulėmė, regis, neįveikiamą jo persvarą visos šalies mastu.

Laikraščio „The Boston Globe“, Safolko universiteto ir televizijos NBC10 atlikta apklausa parodė, kad N. Haley Naujajame Hampšyre balsavimo išvakarėse atsilieka 19 procentinių punktų.

Kreipimasis į nuosaikiuosius

Tarp didžiausių D. Trumpo nusiskundimų, pasitelktų kampanijai, yra ir Lakonijoje pakartotas neteisingas tvirtinimas, kad demokratams leidžiama balsuoti respublikonų pirminiuose rinkimuose.

Tačiau savo žodį juose gali tarti nepriklausomi rinkėjai ir N. Haley siekia suteikti naują postūmį savo kampanijai kreipdamasi į nuosaikiųjų bloką, kuris dydžiu pranoksta abiejų partijų registruotų narių stovyklas.

Savaitę ji praleido stengdamasi paskleisti apklausų rezultatų paremiamą žinutę, kad dauguma amerikiečių nenori lapkritį matyti naujos D. Trumpo ir J. Bideno dvikovos.

52 metų N. Haley balsavimo išvakarėse televizijai „Fox News“ sakė, kad į rinkimų kovą įsitraukė ilgam, ir pridūrė: „Tai maratonas, o ne sprintas.“

Naujojo Hampšyro demokratai antradienį taip pat balsuoja dėl savo partijos vėliavnešio, bet J. Bidenas šioje valstijoje nepateikė dokumentų dėl savo kandidatūros – po ginčo su vietos pareigūnais dėl tvarkaraščio.

Kai kurie šalininkai žadėjo balsalapiuose įrašyti jo vardą, tikėdamiesi, kad jis vis tiek galės įveikti Minesotai atstovaujantį Atstovų Rūmų narį Deaną Phillipsą (Diną Filipsą) ir savigalbos knygų autorę Marianne Williamson (Marian Viljamson).

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Erika

Tikiuosi praloš šitas rasistas ir Putino gerbėjas rinkimus.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS