D. Trumpas smerkia apkaltos tyrimą | KaunoDiena.lt

D. TRUMPAS SMERKIA APKALTOS TYRIMĄ

  • 0

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) antradienį savo apkaltos tyrimą Atstovų Rūmuose antradienį palygino su „linčo teismu“ – rasinį krūvį turinčiu reiškiniu iš tamsiausių Amerikos vergovės istorijos puslapių, kol Kongrese liudijo Ukrainoje dirbantis Jungtinių Valstijų diplomatas, reiškęs susirūpinimą dėl politinio kišimosi.

D. Trumpas anksčiau jau ne kartą buvo užsipuolęs tyrimą vadindamas jį platesnės prieš jį nukreiptos „raganų medžioklės“ dalimi.

Tačiau antradienį jis pavartojo itin provokuojančią retoriką savo oponentų atžvilgiu ir tvirtino, kad jie siekia surengti apkaltą prezidentui „be deramo proceso ar teisingumo, ar bet kokių teisinių teisių“.

„Visi respublikonai privalo prisiminti, ką čia mato: linčo teismą. Bet mes LAIMĖSIME!“ – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė JAV prezidentas.

XIX amžiaus pabaigoje prasidėjusiais linčo teismais, per kuriuos žmonės būdavo kariami, istoriškai dažniausiai naudodavosi baltieji prieš juodaodžius JAV pietuose, nurodo pilietinių teisių organizacija NAACP.

Jungtinėse Valstijose nuo 1882 iki 1968 metų buvo nulinčiuoti 4 743 žmonės, iš kurių 3 446 buvo afroamerikiečiai.

„Kaip jūs drįstate?“ – klausė Kongreso narė Barbara Lee (Barbara Li), tviteryje pasmerkusi „šlykščią ir neišmanėlišką“ D. Trumpo žinutę.

„Tai toks žodis, kurio sau taikyti neturi joks prezidentas“, – televizijai CNN sakė Atstovų Rūmų narys demokratas Jamesas Clyburnas (Džeimsas Klaibernas) – aukščiausio rango afroamerikietis Kongrese.

„Esu iš pietų. Žinau to žodžio istoriją. Tai žodis, kurį turime vartoti labai, labai atsargiai“, – teigė demokratas iš Pietų Karolinos.

Vos keli respublikonų įstatymų leidėjai atvirai kritikavo D. Trumpą dėl jo komentaro, bet senatorė Susan Collins (Sjuzan Kolins), nuosaikių pažiūrų respublikonė, kartais nevengianti kritikos prezidentui, tviteryje pareiškė: „Linčo teismas“ primena siaubingus mūsų šalies istorijos laikus, ir prezidentas niekuomet neturėjo pasakyti tokio palyginimo.“

Nepaisant Baltųjų rūmų sprendimo nebendradarbiauti su tyrimu, demokratai jį tęsia, ir antradienį jie pasiekė tam tikrą pergalę už uždarų surengę Billo Tayloro (Bilo Teiloro), laikinojo JAV ambasadoriaus Ukrainoje, apklausą.

Bendraudamas su kitais diplomatais jis reiškė susirūpinimą dėl galimos D. Trumpo spaudimo kampanijos prieš Kijevą, atsidūrusios demokratų tyrimo centre.

Baltiesiems rūmams paskelbus liepą vykusio D. Trumpo pokalbio telefonu su naujuoju Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu santrauką paaiškėjo, kad JAV vadovas ragino pašnekovą ištirti Jungtinių Valstijų buvusio viceprezidento demokrato Joe Bideno (Džo Baideno) ir jo sūnaus veiklą. Be kita ko, J. Bidenas yra realiausias pretendentas tapti Demokratų partijos kandidatu į prezidentus kitų metų rinkimuose, kuriuose D. Trumpas sieks perrinkimo.

Vien prašyti užsienio šalies pagalbos rinkimuose yra neteisėta, bet vieno informatoriaus skundas dėl minėto skambučio išprovokavo daug rimtesnį kaltinimą, kad D. Trumpas, siekdamas tų tyrimų, galėjo sustabdyti beveik 400 mln. dolerių vertės karinės pagalbos paketo skyrimą Ukrainai.

Demokratai sako, kad toks quid pro quo (paslauga už paslaugą) ir siekis įtraukti kitą valstybę į JAV rinkimus yra nusižengimai, už kuriuos gresia apkalta, ir suintensyvino savo tyrimą dėl prezidento.

B. Tayloras yra kariuomenės veteranas ir karjeros diplomatas, buvęs JAV ambasadoriumi Ukrainoje 2006–2009 metais, o anksčiau šiemet atleidus ambasadorę Marie Yovanovitch (Mari Jovanovič) jis buvo paskirtas laikinuoju reikalų patikėtiniu Kijeve.

M. Yovanovitch Kongrese liudijo prieš dvi savaites ir Atstovų Rūmų tyrėjams sakė, jog buvo atleista iš pareigų remiantis „melagingais tvirtinimais“, kad ji esą menkino D. Trumpą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS