D. Trumpas: Venesuela bus išgelbėta | KaunoDiena.lt

D. TRUMPAS: VENESUELA BUS IŠGELBĖTA

JAV prezidentas Donaldas Trumpas trečiadienį teigė, kad Venesuela kenčia „istorinio masto tragediją“, ir pažadėjo padaryti viską, ką galės, kad izoliuotų Nicolaso Maduro režimą.

D. Trumpas daugiau nei dvidešimčiai Pietų Amerikos vadovų Jungtinių Tautų (JT) Generalinės Asamblėjos kuluaruose sakė, kad socializmas „sugriovė“ naftos turtingą Venesuelą, tačiau valstybės gyventojai ateityje „bus laisvi“.

„Šiandien venesueliečiai badauja ir miršta nuo medikamentų trūkumo. Palaikysime Venesuelos žmones kiekvieną dieną“, – sakė D. Trumpas. JAV prezidentas taip pat uždraudė aukštiems N. Maduro vyriausybės pareigūnams įvažiuoti į JAV. Šį draudimą įtvirtinanti deklaracija buvo paskelbta Baltųjų rūmų tinklalapyje.

Dokumente rašoma, kad į JAV teritoriją įvažiuoti draudžiama tiems, „kurie formuluoja, vykdo arba gauna naudos iš tų nuosprendžių arba veiksmų, kenkiančių Venesuelos demokratinėms institucijoms arba trukdančių Venesueloje atkurti konstitucinę vyriausybę.“

Venesuelą šiuo metu yra apėmusi ekonominė ir politinė krizė. Ir N. Maduras, ir Juanas Guaido tvirtina esantys šalies prezidentai.

JAV kartu su daugiau nei 50 šalių J. Guaido pripažįsta kaip teisėtą laikinąjį prezidentą, tačiau Venesuelos karinės pajėgos vis dar palaiko N. Madurą. Venesuelos situacija sparčiai prastėja dėl žemų naftos kainų, prasto valdymo ir JAV taikomų sankcijų pasekmių. Dauguma šalių nepripažįsta kontroversiškų paskutinių prezidento rinkimų rezultatų – po šių rinkimų N. Maduras ėmė eiti antrą kadenciją.

D. Trumpas susitikimo viešbutyje Niujorke metu pakartojo, kad „JAV daro viską, ką gali, kad atskirtų N. Madurą ir jo bendrus“. „Atstatyti Venesuelą galėsime tada, kai prasidės taikus perėjimo etapas“, – JAV prezidentas sakė kolegoms, tarp kurių buvo ir Argentinos, Čilės ir Ekvadoro prezidentai.

Venesueloje šiuo metu vyrauja hiperinfliacija, trūksta maisto produktų, medikamentų, nuo 2016 metų krizės paveikti šalį paliko 3,6 milijono žmonių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS