D. Trumpas: Vokietija turėtų atšaukti „Nord Stream 2“ projektą | KaunoDiena.lt

D. TRUMPAS: VOKIETIJA TURĖTŲ ATŠAUKTI „NORD STREAM 2“ PROJEKTĄ

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pareiškė, kad Vokietija turėtų atšaukti Rusiją ir Vokietiją sujungsiančio „Nord Stream 2“ dujotiekio projektą, ir perspėjo, jog pati Vokietija gali nesugebėti pasitraukti iš šio projekto.

„Vokietija yra labai silpnoje pozicijoje energetikos požiūriu. Jie atsidūrė labai, labai blogoje pozicijoje“, – Baltuosiuose rūmuose vykusioje spaudos konferencijoje dėl atominių ir anglies jėgainių uždarymo sakė D. Trumpas.

Pirmadienį Vokietijos kanclerės Angelos Merkel atstovas tvirtino, kad Vokietijos vyriausybė neatmeta galimybės, kad šalies reakcija į Rusijos opozicionieriaus Aleksejaus Navalno apnuodijimą palies ir „Nord Stream 2“.

„Nord Stream 2“ dujotiekio tiesimas yra beveik užbaigtas. Šis dujotiekis leistų padvigubinti Baltijos jūra Vokietijai tiekiamų gamtinių dujų kiekį.

JAV jau įvedė vieną paketą sankcijų bendrovėms, kurios tiesia dujotiekį, o pareigūnai perspėjo, kad bus įvesta ir daugiau sankcijų.

D. Trumpas taip pat dar kartą pakartojo manąs, kad neteisinga yra tai, jog Vokietija perka energijos išteklius iš Rusijos, papildydama jos biudžetą, ir tuo pat metu neskiria 2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) gynybai.

Lenkija įspėja Vokietiją

Po Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno apnuodijimo Lenkijos vyriausybė įspėjo dėl tolesnio „Nord Stream 2“ dujotiekio tiesimo. Šis daugiausiai vokiečių ir rusų projektas yra „antieuropietiškas“, Vokietijos laikraščiui „Die Welt“ sakė Lenkijos užsienio reikalų viceministras Pawelas Jablonskis.

Jis pabrėžė, kad projektas „kelia pavojų ne tik Ukrainos ir Lenkijos, bet ir visos ES energetiniam saugumui“. A. Navalno apnuodijimas yra naujausias iš virtinės įvykių, įrodančių, kad Rusija nėra patikima partnerė, sakė P. Jablonskis. ES įmonių dalyvavimą tokiame projekte jis pavadino „neatsakingumu“ ir „trumparegiškumu“.

Dujotiekio projektą kritiškai vertina ir Lenkijos opozicijos atstovai. „Mes projekte matome tolesnę Europos energetinę priklausomybę nuo Rusijos“, – laikraščiui „Die Welt“ pareiškė didžiausios opozicinės partijos „Piliečių platforma“ (PO) atstovas Tomaszas Siemoniakas.

T. Siemoniakas 2015 metais buvo Lenkijos gynybos ministras ir vicepremjeras. „Reikėtų ES forume atvirai diskutuoti apie Europos poreikius ir interesus gamtinių išteklių srityje, kad būtų rastas sprendimas“, – kalbėjo T. Siemoniakas.

Vokietijoje jau keletą dienų debatuojama dėl galimo „Nord Stream 2“ tiesimo darbų stabdymo – tai būtų reakcija į pasikėsinimą į A. Navalną. Vamzdynu rusiškos dujos turi tekėti į Vokietiją.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Pasibaige

tavo erą ....... buvai ir ilgas , ir trumpas , o dabar tik trumpas su apkaltos uodega

Bum

Kas kam dar neaišku?

klp

sveiki vatnikai ir kiti Lietuvos brudai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS