D. Trumpo apkaltos tyrimas: iškviestas liudyti Baltųjų rūmų personalo vadovas | KaunoDiena.lt

D. TRUMPO APKALTOS TYRIMAS: IŠKVIESTAS LIUDYTI BALTŲJŲ RŪMŲ PERSONALO VADOVAS

Donaldo Trumpo apkaltos tyrimą atliekantys Atstovų Rūmų demokratai iškvietė liudyti Baltųjų rūmų personalo vadovą Micką Mulvaney'į. Demokratai reikalauja apklausos jau penktadienį.

Nepaisant šaukimo liudyti, manoma, kad M. Mulvaney'is nepasirodys. Baltieji rūmai ne kartą nurodė pareigūnams nebendradarbiauti su apkaltos tyrimu, kuriame nagrinėjami D. Trumpo reikalai su Ukraina, praneša naujienų agentūra AP.

Su apkaltos tyrimu susipažinęs pareigūnas AP tvirtino, kad Atstovų Rūmų žvalgybos komitetas iškvietė M. Mulvaney'į liudyti, nes „jis gali geriau nušviesti prezidento piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi, siekiant asmeninės naudos“.

Praeitą mėnesį M. Mulvaney'is spaudos konferencijoje pripažino, kad D. Trumpo administracijos sprendimas įšaldyti karinę paramą Ukrainai buvo susijęs su prezidentu reikalavimu, kad Ukraina pradėtų demokratų kandidato į prezidentus Joe Bideno veiklos Ukrainoje tyrimą. Vėliau pats M. Mulvaney'is išsigynė šių žodžių, tačiau demokratai tai palaikė prisipažinimu ir tyrimo rėmuose laiko D. Trumpo pitknaudžiavimo įrodymu.

Ketvirtadienį buvęs JAV nacionalinio saugumo patarėjas Johnas Boltonas atsisakė liudyti Kongrese. Atstovų Rūmų demokratai pabrėžė, kad Baltųjų rūmų pareigūnų atsisakymą liudyti laiko prezidento bandymu trukdyti tyrimui.

Nors daug aukšto rango liudytojų neatvyko į apklausas, tyrimą atliekantys demokratai tvirtina turintys pakankamai liudijimų apie D. Trumpo elgesį šioje situacijoje. Per pastarąsias keletą savaičių daugybė dabartinių ir buvusių Valstybės departamento bei Baltųjų rūmų pareigūnų patvirtino tą pačią įvykių eigą – Trumpas nurodė savo asmeniniam teisininkui Rudy Giuliani rūpintis JAV ir Ukrainos dvišaliais santykiais. Pasak liudytojų, pareigūnai spaudė Ukrainą pradėti J. Bideno tyrimą mainais už karinę paramą Ukrainai.

Atstovų Rūmų žvalgybos komiteto narys Denny'is Heckas ketvirtadienį tvirtino, kad jau dabar tyrime yra „kalnas įrodymų“.

„Manau, kad yra daugiau įrodymų, jog prezidentas spaudė Ukrainą, bandė tai nuslėpti, grasino ir tada įšaldė saugumo paramą Ukrainą nei įrodymų, kad rytoj Saulė kils rytuose“, – kalbėjo D. Heckas.

Nors pats D. Trumpas neigia piktnaudžiavęs tarnyba, keli liudytojai, įskaitant ir aukščiausią JAV diplomatą Ukrainoje Williamą Taylorą, apklausose pabrėžė supratę, kad Ukraina nesulauks karinės paramos ar taip geidžiamo vizito į Vašingtoną, kol neįvykdys prezidento reikalavimų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

taip

demonai siunta ir nori valdzios kuri deka zmoniu islydo is po koju dabar jems patiems gresia kaleimas tai spardosi is paskutyniuju.......

SUSIJUSIOS NAUJIENOS