D. Trumpo teismo procesas dėl netinkamo slaptų dokumentų tvarkymo prasidės gegužę | KaunoDiena.lt

D. TRUMPO TEISMO PROCESAS DĖL NETINKAMO SLAPTŲ DOKUMENTŲ TVARKYMO PRASIDĖS GEGUŽĘ

  • 4

JAV eksprezidentui  Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) bus pateikti rimti kaltinimai dėl slaptų dokumentų slėpimo savo namuose Floridoje, kai kitų metų gegužės 20 dieną apygardos teismo teisėja Aileen Cannon (Eilin Kenon) pradės teismo procesą.

Praėjusį mėnesį paskelbtame kaltinamajame akte teigiama, kad D. Trumpas savo valdose „Mar-a-Lago“ Palm Byče, Floridos valstijoje, laikė nesaugomus dokumentus, tarp kurių buvo pažymėtų slaptumo žymomis „Visiškai slaptai“ Pentagono, CŽV ir Nacionalinio saugumo agentūros branduolinio saugumo ir gynybos dokumentų.

Eksprezidentas, 2021 metais pasitraukdamas iš pareigų, išsigabeno įslaptintus dokumentus ir neperdavė jų Nacionaliniam archyvui.

Prokurorai teigia, kad D. Trumpui buvo suteikta ne viena galimybė grąžinti dokumentus, o praėjusių metų rugpjūtį, gavę įrodymų, kad jis sąmoningai laikė daugiau kaip 100 įslaptintų bylų, surengė reidą „Mar-a-Lago“ rezidencijoje.

Kaltinamajame akte pateikiamos nuotraukos, kuriose užfiksuotos „Mar-a-Lago“ rezidencijoje, pokylių salėje, vonios kambaryje ir duše sukrautos dėžės su dokumentais.

Prokurorai įtaria, kad D. Trumpas savo golfo klube Bedminsteryje, Naujajame Džersyje, mažiausiai du kartus rodė įslaptintus dokumentus apie JAV karines operacijas ir planus žmonėms, kuriems nebuvo leista su jais susipažinti.

„Dėžėse saugomuose įslaptintuose dokumentuose buvo informacijos apie Jungtinių Valstijų ir užsienio šalių gynybos ir ginkluotės pajėgumus“, – sakoma kaltinamajame akte.

„Neteisėtas šių įslaptintų dokumentų atskleidimas galėjo kelti pavojų Jungtinių Valstijų nacionaliniam saugumui, užsienio santykiams, Jungtinių Valstijų kariuomenės saugumui ir žmonių šaltiniams“, – teigiama jame.

Kaltinamajame akte D. Trumpui pateikti 37 atskiri kaltinimai.

Jie apima 31 kaltinimą dėl „sąmoningo nacionalinės gynybos informacijos laikymo“, susijusio su konkrečiais dokumentais.

Kaltinamajame akte teigiama, kad tarp išvardytų dokumentų buvo informacija apie JAV branduolines programas ir galimą Jungtinių Valstijų bei jų sąjungininkių pažeidžiamumą karinio puolimo atveju, taip pat atsakomųjų veiksmų planai.

Už nuosprendį pagal kiekvieną kaltinimą gresia iki 10 metų kalėjimo.

Kiti šeši kaltinimai apima sąmokslą trukdyti teisingumui, už kurį gresia iki 20 metų laisvės atėmimo bausmė, dokumento ar įrašo slėpimą, už kurį taip pat gresia 20 metų laisvės atėmimo bausmė, ir melagingus pareiškimus.

D. Trumpo asmeninis padėjėjas Waltine'as Nauta (Valtinas Nota) bus teisiamas kartu su juo.

W. Nauta kaltinamas pagalba D. Trumpui slepiant dokumentus buvusio prezidento valdose „Mar-a-Lago“ Floridoje.

D. Trumpas ir W. Nauta kaltę neigia. D. Trumpas teigia, kad kaip buvęs prezidentas jis turėjo teisę saugoti dokumentus.

Jis taip pat sakė, kad pasinaudodamas prezidento įgaliojimais išslaptino minėtus dokumentus, tačiau nepateikė tai patvirtinančių įrodymų.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

taip

tie demonai tik pagreitins savo gala su visa velniu saika kartu su obam samanais z=0

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Trampas - JĖGA !!!!!

Demonai-demokratai ir respublikonu 20%

bijo Trump kaip velnias kruziaus. Kodel? Nes politiko karjera nulis verta kaip politiko nes vyrukas atejes is orivataus sektoriaus GERIAU VADOVAUJA nei like per paskutinius 100 metu. Baime pralaimeti didele. Reikia apkaltu, belekokiu. Kad tik 2024 pralaimetu. Jiem geriau belekoks kitas respublikonas, kad tik ne laisvas, privataus sektoriaus zmogus. Politika nuo 1936 metu yra totali apgaule, tiek vakaru europos , tiek jav “marozu”
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS