D. Trumpui pasirašius aktus dėl Honkongo, Kinija pagrasino atsakomaisiais veiksmais | KaunoDiena.lt

D. TRUMPUI PASIRAŠIUS AKTUS DĖL HONKONGO, KINIJA PAGRASINO ATSAKOMAISIAIS VEIKSMAIS

Kinija ketvirtadienį pagrasino imtis atsakomųjų veiksmų, JAV prezidentui Donaldui Trumpui pasirašius įstatymą, kuriuo remiamas Honkongo judėjimas už demokratiją.

Atrodė, kad iš pradžių D. Trumpas nenorėjo pasirašyti dokumento, tačiau buvo spaudžiamas Kongreso, kur šis klausimas sulaukė retai pasitaikančios dvipusės paramos.

Pareiškime D. Trumpas išreiškė pagarbą Kinijos lyderiui Xi Jinpingui ir sakė, kad viliasi, jog „Kinijos ir Honkongo lyderiai bei atstovai sugebės draugiškai išspręsti nesutarimus“.

Tačiau Pekiną pastarasis JAV prezidento žingsnis smarkiai supykdė. Kinijos atstovai perspėjo, kad šalis yra pasiruošusi mesti „griežtą atsaką“, tačiau nekonkretizavo, kokių veiksmų žada imtis.

„Tai labai bjauru ir (už šio žingsnio) slypi baisūs ketinimai“, – sakė užsienio reikalų ministerijos atstovai.

Vyriausybė taip pat išreiškė didelį apgailestavimą, kai D. Trumpas pasirašė įstatymą, kuriuo reikalaujama kasmet peržiūrėti, ar laikomasi Honkongo laisvių, ir draudžiama pardavinėti tokias minios kontroliavimo priemones kaip, pavyzdžiui, ašarinės dujos.

„Abiem teisės aktais yra akivaizdžiai kišamasi į Honkongo vidaus reikalus“, – pareiškime skelbė vyriausybė, nurodžiusi, kad JAV žingsnis „protestuotojams gali pasiųsti netinkamą žinutę“.

Per pastaruosius šešis mėnesius Honkongą krėtė precedento neturintys protestai, kuriuos pagilino miesto gyventojų nerimas dėl to, kad Kinija ignoruoja Honkongo laisvę. 

Honkongo žmogaus teisių ir demokratijos teisės aktas JAV prezidentą įpareigoja kasmet persvarstyti palankų prekybos statusą. Jei pusiau autonominio miesto laisvės yra pažeidžiamos, JAV statusą gali atšaukti.

D. Trumpas taip pat pasirašė įstatymą, draudžiantį prekybą ašarinėmis dujomis, guminėmis kulkomis ir kita įranga, kurią, siekdamos numalšinti protestus, naudoja Honkongo saugumo pajėgos. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS