Daugiabučių kiemų tvarkymą turėtų įsiūbuoti patrauklesnės paramos sąlygos | KaunoDiena.lt

DAUGIABUČIŲ KIEMŲ TVARKYMĄ TURĖTŲ ĮSIŪBUOTI PATRAUKLESNĖS PARAMOS SĄLYGOS

1 mln. eurų – tokia suma Kauno rajono savivaldybės biudžete numatyta daugiabučių namų kiemams tvarkyti. Norintys pasinaudoti proga turėtų nesnausti: prašymai skirti finansavimą bus priimami nuo vasario 15 d. iki kovo 31 d.

Naudojosi vangiai

Pasak Kauno rajono mero pavaduotojo Antano Nesteckio, savivaldybė jau ne vienus metus turi Daugiabučių namų ir jų aplinkos atnaujinimo, plėtros ir administravimo rėmimo fondą. Jame ir šiais metais numatyta 120 tūkst. eurų.

Iš šio fondo daugiabučių namų gyventojai gali gauti paramą namų techniniams defektams, keliantiems grėsmę, sutvarkyti, žemės sklypo formavimo prie daugiabučio namo dokumentams parengti ir įteisinti sklypus, daugiabučių namų bendrijoms steigti, investiciniams pastato modernizavimo planams parengti, taip pat – ir daugiabučio namo aplinkai pagerinti: įvažoms, takams, vaikų žaidimų ir automobilių stovėjimo aikštelėms įrengti.

Pastebėta, kad šio fondo teikiama galimybe pastaraisiais metais pasinaudojo nedaug gyventojų. Priežastis paprasta – daugiabučio namo aplinkos atnaujinimo projekto rengimui turi pritarti 51 proc. jo savininkų, jiems reikia prisidėti 50 proc. Ne visi gyventojai tam turi ir nori skirti lėšų. Be to, norintys pasinaudoti šio fondo parama pirmiausia turi sugeneruoti lėšų, atlikti darbus ir tik tuomet savivaldybė kompensuoja išlaidas.

„Pastaruosius keletą metų dėl paramos automobilių aikštelėms įrengti kreipėsi vos kelios daugiabučių bendrijos. Įvažų į kiemus, automobilių stovėjimo aikštelių prie pakaunės daugiabučių tvarkymas yra įstrigęs ir jau tapo problema, todėl ir buvo nuspręsta sukurti Daugiabučių kiemų sutvarkymo programą“, – sakė vicemeras.

Pavyzdys: dau­gia­bu­čių na­mų kie­mai gra­žiai su­tvar­ky­ti Aka­de­mi­jo­je, Ta­ko gatvėje. / Eitvydo Kinaičio nuotr.

Didžiausias balų skaičius – 13

Sausio 27 d. vykusiame tarybos posėdyje patvirtintos ne tik lėšos programai, bet ir tvarkos aprašas. Jame numatyta, kad dėl tvarkymo darbų finansavimo gali kreiptis bendrijos, jei daugiabučio gyvenamojo namo statybos data – 1994 m. arba ankstesnė; valdytojas žemės sklypą valdo nuosavybės teise arba nuomos pagrindais; tvarkymo darbams pritaria 51 proc. ar daugiau daugiabučio gyvenamojo namo butų ar kitų patalpų savininkų.

Kauno rajono savivaldybės administracijai pateikti prašymai bus vertinami ir reitinguojami atsižvelgiant į keturis kriterijus, daugiausia projektas gali surinkti 13 balų.

Pasak A.Nesteckio, vienas iš svarbesnių kriterijų – daugiabučio gyvenamojo namo dydis. Namams iki 1 000 kv. m balas iš viso neskiriamas, 1 001–2 000 kv. m daugiabutis gaus 1 balą, 2 001–3 000 kv. m – 2, 3 001–4 000 kv. m – 3, o namai, kurių dydis per 4 000 kv. m, – 4 balus.

Jei namas dalyvavo daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje, pareiškėjas gali tikėtis 3 balų, tiek pat balų bus skiriama daugiabučiams gyvenamiesiems namams, kurių valdytojai pateikė prašymus ir kurių žemės sklypai ribojasi ar į jų kiemus patenkama bendra įvaža. „Stengiamės, kad projektas sujungtų kelis gyvenamuosius namus, kurie turi bendrą įvažą ar naudojasi ta pačia automobilių stovėjimo aikštele“, – pabrėžė mero pavaduotojas.

Nuo 1 iki 4 balų gali tikėtis pareiškėjai, jei gyventojai sutiks materialiai prisidėti prie projekto. „Esame numatę, kad gyventojai prie projekto įgyvendinimo gali prisidėti iki 50 proc. lėšų. Prisidėjus 20 proc., skiriamas 1 balas, 30 proc. – 2, 40 proc. – 3, o 50 proc. – 4 balai“, – aiškino A.Nesteckis.

Nematyti: snie­gas pa­slė­pė ne vie­no dau­gia­bu­čio na­mo kie­mo trūku­mus Gar­lia­vo­je. / Eitvydo Kinaičio nuotr.

Gali atsitikti taip, kad tiek pat balų surinks keli projektai, tačiau lėšų visiems įgyvendinti neužteks. Tuomet pirmumą, pasak vicemero, turės tie, kurie paraišką pateikė anksčiau. „Siekiant skaidrumo, paraiškų pateikimo laikas bus fiksuojamas minučių tikslumu“, – patikino pašnekovas.

Tie projektai, kurie šiemet negaus finansavimo, kitais metais turės būti teikiami iš naujo be jokių lengvatų.

Vienas iš svarbesnių kriterijų – daugiabučio gyvenamojo namo dydis.

Namų darbų – mažiau

Siekdami, kad programa būtų patrauklesnė, tvarkos aprašo rengėjai pareiškėjams numatė mažiau vadinamųjų namų darbų nei norint pasinaudoti Daugiabučių namų ir jų aplinkos atnaujinimo, plėtros ir administravimo rėmimo fondo parama. Tereikės surengti daugiabučio namo ar namų gyventojų susirinkimą, išsiaiškinti, kiek jų pritaria projektui, ir kartu su sąrašu pateikti preliminarią schemą, kaip turėtų atrodyti automobilių stovėjimo aikštelė.

„Šiuo metu automobilių stovėjimo aikštelių ribos dažname kieme yra išplaukusios: automobiliai statomi ant vejos, šaligatvių ir pan. Mes norime, kad po šių darbų kiemai būtų tvarkingi ir tenkintų visų gyventojų poreikius“, – pabrėžė A.Nesteckis.

Gyventojams ši programa turėtų būti patraukli ir dėl to, kad daugiabučių kiemų tvarkymo darbus organizuos, parinks rangovus ir darbų priežiūrą vykdys Kauno rajono savivaldybės administracija.

Pavyzdžiai labai skirtingi

Pasidairę Kauno rajone rastume įvairių daugiabučių kiemų. Gerųjų pavyzdžių nestinga Ežerėlyje, jų galima rasti Vilkijoje, Akademijoje.

A. Nesteckis: vienas iš svarbesnių kriterijų – daugiabučio gyvenamojo namo dydis. / KRS nuotr.

Daugiausia netvarkingų kiemų yra tose vietovėse, kuriose gausiausia senų daugiabučių. Seniūnė Nijolė Tarvydienė neslėpė, kad ši problema Garliavoje yra itin aštri. Kaip blogiausius pavyzdžius ji įvardijo Liepų g. 6, 18, 33 daugiabučių kiemus.

Problema išryškėjo ir Karmėlavoje, sename kvartale renovavus beveik visus namus. Pagražėjusių namų Vilniaus g. 1–9 aplinka jau netenkina gyventojų. Manome, kad jie aktyviai dalyvaus programoje“, – sakė Karmėlavos seniūnė Violeta Armolaitienė.

Gyventojai Vilniaus g. 1–9 daugiabučių kiemus galėtų sutvarkyti kompleksiškai: įrengti naujus takus, šaligatvius, išplėsti automobilių stovėjimo aikštelę.

Programa bus tęstinė

„Daugiabučių kiemų problema – gili ir sena. Kauno rajone yra 600 daugiabučių, kurie jau susitvarkę savo kiemus. Šįmet su šia nauja programa tik startuojame, kaip seksis, ar gyventojai bus aktyvūs ir teiks paraiškas, pamatysime vėliau, bet tikiu, kad ši programa bus labai naudinga ir ilgalaikė“, – sakė tarybos narė Violeta Boreikienė.

A.Nesteckis „Kauno dieną“ patikino: „Esame apsisprendę, kad projektas bus tęstinis, nes per vienus metus už 1 mln. eurų nepavyks sutvarkyti visų Kauno rajono daugiabučių namų kiemų. Mūsų skaičiavimais, sutvarkyti vieno daugiabučio namo kiemą – išasfaltuoti automobilių stovėjimo aikštelę, atlikti paviršinio vandens surinkimo ir  nuvedimo bei kitus darbus – kainuoja apie 50 tūkst. eurų. Gal kitais metais biudžete pavyks tam skirti daugiau lėšų.“

GALERIJA

  • Nematyti: sniegas paslėpė ne vieno daugiabučio namo kiemo trūkumus Garliavoje.
  • Pavyzdys: daugiabučių namų kiemai gražiai sutvarkyti Akademijoje, Tako gatvėje.
  • Pozicija: pa­gra­žė­ju­sių na­mų Karmėlavoje Vil­niaus g. 1–9 ap­lin­ka jau ne­ten­ki­na gy­ven­to­jų.
  • A. Nesteckis: vienas iš svarbesnių kriterijų – daugiabučio gyvenamojo namo dydis.
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Dove

Vis daugiau uzkisti kiemai, nes savivaldybe apstate draudziamais zenklais visas aplinkines gatves ir net ivaziavimus i darzelius. Senu betono luitu taip ir nesutvarke iki galo, neiseme... nebus tvarkos niekad su tokia savivalda.

bus tvarka?

kiemų tvarkymas yra toks:senuose rajonuose,kuriuose yra labai mažai vietos automobiliams,dar į tas aikšteles įkiša po daugiabutį ir taip "sutvarko" kiemus.Dabar tokie "darbai" vyksta Panemunėje.

deja

kiemu tvarkyma tegali isiubuot dideles baudos kiemo savininkui- t.y. savivaldybei
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS