Dėl įtariamos kibernetinės atakos iš rikiuotės išvesta Suomijos parlamento svetainė | KaunoDiena.lt

DĖL ĮTARIAMOS KIBERNETINĖS ATAKOS IŠ RIKIUOTĖS IŠVESTA SUOMIJOS PARLAMENTO SVETAINĖ

Suomijos parlamento svetainė antradienį laikinai neveikė dėl įtariamos kibernetinės atakos.

Parlamento administratoriai tviteryje paskelbė, kad svetainė patyrė DDoS ataką, kuria bandoma padaryti internetinę paslaugą nepasiekiamą vartotojams. Saugumo specialistai dabar stengiasi sumažinti maždaug 14.30 val. (12.30 GMT laiku) įvykusios atakos padarytą žalą. Apsilankyti Suomijos parlamento svetainėje vis dar neįmanoma.

Anot Suomijos transliuotojo „Yle“, ataką surengė Rusijos įsilaužėliai. Transliuotojas remiasi „Telegram“ kanale paskelbti įrašu - NoName057(16) vardu pasivadinęs kolektyvinis vartotojas parašė nusprendęs surengti „draugišką vizitą“ į kaimynę Suomiją, kuri taip trokšta įstoti į NATO. Pasak  „Yle“, ta pati Rusijos programišių grupė yra įvykdžiusi kibernetines atakas prieš Lenkijos, Lietuvos ir Norvegijos valstybines institucijas.

Gegužę Suomijos parlamentas balsavo už šalies prisijungimą prie NATO, užbaigdamas dešimtmečius trukusį neutralumą, pakeisti politiką paskatino po Rusijos invazijos į Ukrainą pasikeitusi Europos saugumo architektūra. Santykiai tarp dviejų valstybių, turinčių 1340 kilometrų ilgio bendrą sieną, įtempti.

Liepos pabaigoje kibernetinė ataka buvo nukreipta į Suomijos naujienų agentūrą STT, kelias dienas buvo sutrikdytas naujienų ir vaizdų platinimas. Balandį Suomijos gynybos ministerijos ir vyriausybės tinklalapiai taip pat buvo panašių kibernetinių atakų taikiniai, tačiau jų problemos buvo greitai išspręstos.

Suomijos saugumo ir žvalgybos tarnyba (SUPO) gegužę perspėjo, kad Rusija siekia daryti įtaką Suomijos paraiškų teikimo į NATO procesui ir kad „panašių bandymų galima tikėtis“. SUPO direktorius Antti Pelttari mano, kad šalis susidurs su „vis daugiau“ kibernetinių atakų. Balandį A. Pelttari sakė, kad DDoS atakomis „mėginama sudaryti įspūdį, jog visuomenė paralyžiuota, tačiau iš tiesų reali žala jomis nepadaroma.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

skiep

matyt tundros gyventojai vel nor gaut nuo suomiu per snuki,kaip gavo pries 83 metus.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS