Derybų dėl paliaubų su Izraeliu į Kairą atvyko „Hamas“ lyderis | KaunoDiena.lt

DERYBŲ DĖL PALIAUBŲ SU IZRAELIU Į KAIRĄ ATVYKO „HAMAS“ LYDERIS

  • 0

Katare gyvenantis palestiniečių islamistų grupuotės „Hamas“ lyderis Ismailas Haniyeh (Ismailas Hanijė) trečiadienį atvyko į Kairą derybų dėl ugnies nutraukimo kare su Izraeliu Gazos Ruože.

I. Haniyeh atvyko „į Egipto sostinę Kairą diskutuoti su Egipto pareigūnais dėl sionistų (Izraelio) agresijos Gazos Ruože raidos ir kitų klausimų“, sakoma grupuotės pareiškime.

Jis turi kalbėtis su Egipto žvalgybos vadovu apie „agresijos ir karo sustabdymą, kad būtų parengtas susitarimas paleisti kalinius“, naujienų agentūrai AFP sakė grupuotei artimas šaltinis.

I. Haniyeh, kuris anksčiau Katare susitiko su Irano užsienio reikalų ministru Hosseinu Amiru Abdollahianu (Hoseinu Amiru Abdolahianu), vadovauja aukšto rango delegacijai, sakė šaltinis.

Egiptas dažnai tarpininkauja tarp Izraelio ir palestiniečių.

Izraeliečių ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) vėlai antradienį „Hamas“ laikomų įkaitų šeimoms pasakė, kad siekiant įkaitų paleidimo jis du kartus siuntė savo žvalgybos vadovą į Europą.

„Tai mūsų pareiga, esu atsakingas už visų įkaitų paleidimą“, – sakė ministras pirmininkas įkaitų artimiesiems. Manoma, kad Gazos ruože dar laikomi 129 įkaitai.

„Jų išgelbėjimas yra svarbiausia užduotis. Ką tik du kartus siunčiau „Mossad“ vadovą į Europą skatinti mūsų įkaitų išlaisvinimo proceso. Dėl to negailėsiu jėgų, mūsų pareiga visus juos sugrąžinti“, – kalbėjo B. Netanyahu.

JAV naujienų platforma „Axios“ pirmadienį pranešė, kad Varšuvoje susitiko Izraelio žvalgybos tarnybos „Mossad“ direktorius Davidas Barnea (Davidas Barnėja), Centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) direktorius Billas Burnsas (Bilas Bernsas) ir Kataro ministras pirmininkas šeichas Mohammedas bin Abdulrahmanas al Thani (Mohamedas bin Abdulharmanas Tanis).

Tai mūsų pareiga, esu atsakingas už visų įkaitų paleidimą.

Remiant Egiptui ir JAV, Kataras praėjusį mėnesį padėjo tarpininkauti sudarant savaitę trukusias paliaubas ir apsikeičiant įkaitais bei kaliniais. 80 įkaitais laikytų izraeliečių buvo paleista mainais į 240 palestiniečių kalinių paleidimą.

Antradienį „Axios“ pranešė, kad Izraelis pasiūlė padaryti mažiausiai vienos savaitės kovų pertrauką Gazos Ruože mainais į daugiau kaip 30 „Hamas“ laikomų įkaitų.

Spalio 7 dieną „Hamas“ surengė precedento neturintį išpuolį prieš pietų Izraelį. Pasak žydų pareigūnų, per išpuolius žuvo apie 1,2 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, ir įkaitais paimta apie 240 žmonių.

„Hamas“ vadovaujamos sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, per karą žuvo daugiau kaip 19 tūkst. 667 žmonių, daugiausia moterų ir vaikų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS