Didžioji Britanija nerimauja dėl savo konsulato Honkonge darbuotojo sulaikymo | KaunoDiena.lt

DIDŽIOJI BRITANIJA NERIMAUJA DĖL SAVO KONSULATO HONKONGE DARBUOTOJO SULAIKYMO

  • 0

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministerija antradienį pareiškę esanti „labai sunerimusi“ dėl pranešimų, kad jos konsulato Honkonge darbuotojas buvo sulaikytas žemyninės Kinijos pareigūnų, kai ketino sugrįžti į šį pusiau autonominį miestą.

„Mums labai neramu dėl pranešimų, kad vienas mūsų komandos narys buvo sulaikytas, kai iš Šendženo miesto vyko atgal į Honkongą“, – rašoma ministerijos išplatintame pranešime.   

„Teikiame paramą jo šeimai ir bandome gauti išsamesnės informacijos iš Guangdongo provincijos ir Honkongo pareigūnų“, – priduriama jame.

Honkongo naujienų portalas „HK01“ pranešė, kad konsulato darbuotojas rugpjūčio 8-ąją vienai dienai išvyko į Šendženo miestą Guangdongo provincijoje dalyvauti verslo susitikime, tačiau nesugrįžo. Šendženas yra maždaug valanda kelio nuo Honkongo. 

Incidentas įvyko Honkongą krečiant rimčiausiai pastarųjų dešimtmečių politinei krizei. 

Mieste jau daugiau nei du mėnesius vyksta demokratijos aktyvistų protestai, per kuriuos kartais prasiveržia smurtas.

Komunistinė Kinija vis aiškiau rodo nepasitenkinimą protestais, kuriuos laiko tiesioginiu iššūkiu savo valdžiai. 

Pekinas įspėjo JK – buvusią kolonijinę Honkongo valdytoją – nesikišti į protestus. Kiniją, regis, suerzino Britanijos vieši priekaištai dėl beprecedenčių demonstracijų Honkonge, nukreiptų prieš Pekino valdžią.

Pagal 1997-aisiais pasirašytą Honkongo perdavimo Kinijai susitarimą miestui buvo suteikta teisių ir laisvių, kurios negalioja žemyninėje Kinijoje, įskaitant nepriklausomą teismų sistemą ir žodžio laisvę. Protestuotojai tvirtina, kad šios teisės yra vis labiau varžomos, nuolat didėjant Pekino centrinės valdžios kišimuisi.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS