Du „Oath Keepers“ lyderiai pripažinti kaltais dėl JAV Kapitolijaus šturmo | KaunoDiena.lt

DU „OATH KEEPERS“ LYDERIAI PRIPAŽINTI KALTAIS DĖL JAV KAPITOLIJAUS ŠTURMO

Du kraštutinių dešiniųjų judėjimo „Oath Keepers“ lyderiai, įskaitant jo įkūrėją Stewartą Rhodesą (Stiuartą Roudzą), antradienį buvo pripažinti kaltais dėl antivyriausybinės veiklos itin didelio atgarsio sulaukusioje byloje, susijusioje su 2021 metų sausio 6-ąją tuometinio JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) šalininkų surengtu JAV Kapitolijaus užpuolimu.

Federalinė prisiekusiųjų žiuri pripažino 57 metų S. Rhodesą ir 53 metų Kelly Meggsą (Kelį Megsą), organizacijos padalinio Floridoje vadovą, kaltais dėl retai pateikiamo kaltinimo sąmokslu maištauti, už kurį gresia įkalinimas iki 20 metų.

12 prisiekusiųjų žiuri išteisino tris kitus grupuotės lyderius, kuriems buvo pateikti kaltinimai maišto kurstymu – Kennethą Harrelsoną (Kenetą Harelsoną), Jessicą Watkins (Džesiką Votkins) ir Thomas Caldwellą (Tomą Koldvelą).

Tačiau jie buvo pripažinti kaltais dėl lengvesnių nusikaltimų, pavyzdžiui, trukdymo oficialioms procedūroms.

Akies raištį dėvintis S. Rhodesas – buvęs karys ir Jeilio teisės mokyklos absolventas – ir kiti keturi grupės nariai buvo apkaltinti sąmokslu siekiant išlaikyti D. Trumpą valdžioje ir panaikinti 2020 metų prezidento rinkimų, kuriuos laimėjo demokratas Joe Bidenas (Džo Baidenas), rezultatus.

Per beveik dvi savaites trukusį teismo procesą Vašingtone prokurorai teigė, kad „Oath Keepers“ „sukurpė ginkluoto maišto planą... jėga pasipriešinti Jungtinių Valstijų vyriausybei“.

Šimtai buvusio prezidento šalininkų yra suimti dėl savo vaidmens šturmuojant Kapitolijų, tačiau jiems buvo pateikti ne tokie rimti kaltinimai kaip S. Rhodesui ir kitiems „Oath Keepers“ nariams.

Kad priimtų nuosprendį, prisiekusiesiems prireikė trijų dienų svarstymo. 

Kaltinamieji bylą apibūdino kaip J. Bideno administracijos vykdomą politinį teismo procesą prieš D. Trumpo, kuris yra paskelbęs planus 2024 metais vėl kandidatuoti į JAV vadovo postą, šalininkus.

Jungtinių Valstijų generalinis prokuroras Merrickas Garlandas (Merikas Garlandas) šį mėnesį paskyrė specialųjį prokurorą, prižiūrėsiantį tyrimą dėl paties D. Trumpo pastangų panaikinti 2020 metų rinkimų rezultatus ir jo šalininkų išpuolio prieš Kongresą.

Specialusis prokuroras taip pat perims Teisingumo departamento tyrimą dėl įslaptintų vyriausybės dokumentų, rugpjūtį paimtų per Federalinio tyrimų biuro (FTB) reidą D. Trumpo rezidencijoje Floridoje „Mar-a-Lago“.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS