Dubajuje prasideda pasaulinė „EXPO 2020“ paroda – pirmoji Viduriniuose Rytuose | KaunoDiena.lt

DUBAJUJE PRASIDEDA PASAULINĖ „EXPO 2020“ PARODA – PIRMOJI VIDURINIUOSE RYTUOSE

Po aštuonerius metus trukusių projektavimo ir statybos darbų bei milijardų dolerių išlaidų penktadienį Dubajuje prasidėjo pirmoji pasaulinė paroda Viduriniuose Rytuose.

Tikimasi, kad ilgus mėnesius vyksianti paroda buvusios dykumos vietoje atsiradusiame sapną primenančiame komplekse sulauks ir lankytojų, ir pasaulio dėmesio.

Pasaulinė paroda „Expo 2020“ pernai buvo atidėta dėl koronaviruso protrūkio. Nors pandemija gali turėti įtakos tam, kiek žmonių atvyks į Jungtinius Arabų Emyratus, šešis mėnesius truksianti paroda suteikia Dubajui ypatingą galimybę pademonstruoti savo unikalų Rytų ir Vakarų kultūrų sintezės patrauklumą ir pristatyti šalį kaip vietą, kurioje visi kviečiami užsiimti verslu.

Dar visai neseniai 438 ha plotą užimančioje komplekso teritorijoje buvo dykuma. Mažiau nei po dešimtmečio jos vietoje atsirado futuristinis kraštovaizdis su robotais, nauja metropoliteno stotimi, daugybę milijardų dolerių kainavusiais paviljonais ir vadinamaisiais rajonais, gavusiais tokius pavadinimus kaip „Tvarumas“ ir „Galimybė“. Viską, kaip įprasta Persijos įlankos regione, pastatė mažai apmokami imigrantai.

Pasak parodos organizatorių, joje atstovaujama 192 valstybėms. JAV paviljone bus demonstruojama raketos „Space X Falcon 9“ kopija, Italijos – Michelangelo (Mikelandželo) sukurtos biblijinio herojaus Dovydo 5,2 metro aukščio skulptūros kopija. Lankytojus taip pat turėtų vilioti afrikietiško maisto salė, karališkoji Egipto mumija, atlikėjų pasirodymai iš viso pasaulio bei galimybė gauti trijų tamsoje šviečiančių patiekalų pietus už 500 JAV dolerių.

Nuo 1851 metų pirmosios Pasaulio mugės Londone šie renginiai suteikia pasaulio šalims galimybę susitikti, keistis idėjomis, demonstruoti savo išradimus, skatinti kultūrą ir megzti verslo ryšius.

Jau daugiau nei šimtmetį šios pasaulinės parodos žadina vaizduotę ir demonstruoja svarbiausius žmonijos išradimus. Pirmoje 1876 metais JAV vykusioje pasaulio mugėje buvo pristatytas Alexandero Grahamo Bellio (Aleksandro Grejemo Belo) telefonas, rašomoji mašinėlė, mechaninis skaičiuotuvas ir pomidorų padažas „Heinz“. Ši Filadelfijoje surengta mugė pritraukė beveik 10 milijonų žmonių, kai tuo metu JAV jų iš viso gyveno vos 40 milijonų. Viename pagrindinių šios mugės pastatų „Memorial Hall“ dabar veikia muziejus.

Kitos mugės parodė tokius išradimus kaip siuvamoji mašina, liftas, gazuotas vanduo, apžvalgos ratas ir televizija, pastaroji – 1939 metais Niujorke. Žmonės į parodas rinkdavosi iš toli, tikėdamiesi nors akies krašteliu išvysti pasaulį, kuris kitaip jiems buvo sunkiai pasiekiamas.

Šių metų paroda vyksta pasaulinės pandemijos metu, kai nesuskaičiuojama daugybė žmonių vis dar dirba ir mokosi nuotoliniu būdu – ir jungiasi prie pasaulio virtualiai. Lieka neaišku, kiek lankytojų gali pritraukti Dubajus ir kiek paroda prisidės prie šalies ekonomikos per turizmą.

Į pasaulinę parodą norintiems patekti lankytojams reikia pateikti neigiamą testo dėl COVID-19 atsakymą arba vakcinacijos įrodymą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS