Dubajuje prišvartuota sankcijų sulaukusio rusų oligarcho superjachta | KaunoDiena.lt

DUBAJUJE PRIŠVARTUOTA SANKCIJŲ SULAUKUSIO RUSŲ OLIGARCHO SUPERJACHTA

Antro turtingiausio Rusijos žmogaus, kuriam trečiadienį Jungtinė Karalystė paskelbė sankcijas, superjachta buvo prišvartuota Dubajuje.

Ši jachta yra viena iš trijų oligarchams priklausančių itin brangių laivų, prišvartuotų šiame Persijos įlankos finansų centre.

Vladimiro Potanino, kurio turtą žurnalas „Forbes“ pernai įvertino 27 mlrd. JAV dolerių (25,8 mlrd. eurų), aktyvai buvo įšaldyti, jam uždrausta atvykti į JK ir taikomi kiti apribojimai, pranešė britų Užsienio reikalų ministerija.

Oligarcho 88,5 m jachta „Nirvana“ su sūkurine vonia, baseinu, transformuojamu į šokių aikštele, ir 3D kino sale, vertinama maždaug 300 mln. dolerių (287 mln. dolerių).

Dubajus, seniai rusų turtuolių pamėgta prabangių atostogų vieta, pastaraisiais mėnesiais tapo traukos centru šalies profesionalams ir elito atstovams, bėgantiems nuo Vakarų sankcijų, paskelbtų Rusijai už agresiją prie Ukrainą, poveikio.

Trečiadienį šalia laivo „Nirvana“ Dubajaus Rashido (Rašido) uoste buvo prišvartuota 99 m superjachta „Madame Gu“. Pranešama, kad ji priklauso rusų milijardieriui Andrejui Skočui, kuriam Europos Sąjunga ir JK yra paskelbusios sankcijas.

Dubajaus uoste taip pat prišvartuota prabangi jachta „Quantum Blue“, kuri, kaip pranešama, priklauso Rusijos mažmeninės prekybos magnatui Sergejui Galickiui. Pasak yachtcharterfleet.com, šiame laive yra liftas, grožio salonas ir sraigtasparnių nusileidimo aikštelė.

Kai kurios jachtos, priklausančios rusų oligarchams, kuriems taikomos sankcijos, buvo areštuotos.

Šį mėnesį JAV laimėjo teisinį mūšį Fidžyje dėl 325 mln. JAV dolerių (307 mln. eurų) vertės superjachtos „Amadea“, siejamos su Rusijos oligarchu ir politiku Suleimanu Kerimovu, arešto ir perėmimo. Pirmadienį šis laivas su Amerikos vėliava atplaukė į San Diego įlanką.  

Kelios su rusų oligarchais siejamos jachtos buvo areštuotos Ispanijoje, Italijoje ir Prancūzijoje. 

Praėjusią savaitę Dubajuje apsilankęs JAV iždo sekretorės pavaduotojas Wally Adeyemo (Volis Adejemas) ragino „budriai stebėti“ bet kokius bandymus apeiti sankcijas Rusijos finansų sistemai, pranešė leidinys „Financial Times“.

Jungtiniai Arabų Emyratai paskelbė kovos su pinigų plovimu kampaniją, kai Paryžiuje įsikūrusi Finansinių veiksmų darbo grupė (FATF) kovo mėnesį įtraukė juos į „pilkąjį sąrašą“ šalių, kurioms taikoma griežtesnė priežiūra.

„Jungtiniai Arabų Emyratai labai rimtai vertina savo vaidmenį saugant pasaulinės finansų sistemos vientisumą“, – naujienų agentūrai AFP sakė JAE vyriausybės pareigūnas.

„Glaudžiai bendradarbiaujame su privačiu sektoriumi, kad įgyvendintume tikslines finansines sankcijas ir kovotume su sankcijų vengimu, vadovaudamiesi tarptautiniais įsipareigojimus bei praktika, – sakė pareigūnas ir pabrėžė, kad „JAE toliau tvirtai laikosi šio įsipareigojimo be jokių išimčių.“

Gairės: oligarchas, karas Ukrainoje, jachta, Dubajus
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS