E. Macronas paragino Kabule sukurti „saugią zoną“ | KaunoDiena.lt

E. MACRONAS PARAGINO KABULE SUKURTI „SAUGIĄ ZONĄ“

  • 0

Prancūzija ir Didžioji Britanija pirmadienį ketina paraginti Jungtines Tautas siekti sukurti „saugią zoną“ Afganistano sostinėje Kabule, kad būtų galima apsaugoti humanitarines operacijas, pareiškė Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas).

„Tai labai svarbu. Tai sudarytų pagrindą Jungtinėms Tautoms veikti ekstremalios situacijos atveju“, – teigė E. Macronas savaitraščio „Journal du Dimanche“ paskelbtame komentare.

Svarbiausia, kad tokia saugi zona leistų tarptautinei bendruomenei „toliau daryti spaudimą Talibanui“, kuris dabar valdo Afganistaną, pridūrė Prancūzijos vadovas.

Penkios nuolatinės JT Saugumo Tarybos narės – Prancūzija, Didžioji Britanija, JAV, Rusija ir Kinija – susitiks pirmadienį aptarti padėties Afganistane.

Paryžius ir Londonas pasinaudos proga ir pristatys rezoliucijos projektą, kuriuo „siekiama, vadovaujant JT, apibrėžti „saugią zoną“ Kabule, kuri leistų tęsti humanitarines operacijas“, – kalbėjo E. Macronas.

„Šis projektas yra visiškai įmanomas“, – teigė Prancūzijos vadovas, apsilankęs Mosule Irake, kur pažadėjo ir toliau laikyti karių kontingentą šioje šalyje.

„Aš labai tikiuosi, kad pavyks įgyvendinti pasiūlymą – nesuprantu, kas galėtų prieštarauti humanitarinių projektų saugumui“, – pridūrė jis.

Penktadienį Prancūzija baigė evakuaciją iš Kabulo, o šeštadienį ir Jungtinė Karalystė paskelbė apie evakuacijos operacijos pabaigą.

Tuo tarpu JAV kariai pavojingomis ir chaotiškomis sąlygomis stengiasi užbaigti didžiulę evakuacijos operaciją iš Kabulo oro uosto iki rugpjūčio 31 dienos.

E. Macronas šeštadienį paskelbė, kad „pradėtos diskusijos su Talibanu“, siekiant „apsaugoti ir išgabenti“ Afganistano piliečius, kuriems grėstų pavojus likus šalyje po rugpjūčio 31 dienos.

Kalbėdamas su žurnalistais Irake, kur Prancūzijos lyderis dalyvavo svarbiausių regionų lyderių susitikime, E. Macronas pridūrė, kad padedant Katarui, palaikančiam gerus santykius su Talibanu, yra galimybė toliau vykdyti evakuaciją.

Jis pridūrė, kad nuo rugpjūčio 17 dienos Prancūzija iš Afganistano evakavo 2 834 žmones.

Prancūzijos sekmadienio laikraščio paskelbtame straipsnyje Macronas taip pat paminėjo Prancūzijoje pasigirstančias kalbas apie nerimą, susijusį su afganų pabėgėlių atvykimu į Prancūziją.

„Mano užduotis yra ne sukelti tautiečiams baimes, o pasiūlyti sprendimus, kaip jas išspręsti“, – pridūrė jis, patikinęs, kad siekia migracijos spaudimą valdyti vadovaudamasis „humaniškumu, tvirtumu ir gebėjimu prireikus apsaugoti savo sienas“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS