E. Macronas ragina Izraelį griežtai, bet teisingai reaguoti į „Hamas“ išpuolį | KaunoDiena.lt

E. MACRONAS RAGINA IZRAELĮ GRIEŽTAI, BET TEISINGAI REAGUOTI Į „HAMAS“ IŠPUOLĮ

  • 0

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) ketvirtadienį paragino Izraelį griežtai, bet teisingai reaguoti į „Hamas“ išpuolį ir pasmerkė šios palestiniečių kovotojų grupuotės „aklą žudikišką neapykantą ir absoliutų žiaurumą“.

Kreipimesi į tautą E. Macronas teigė, kad Izraelis turi teisę gintis „tikslingais veiksmais likviduodamas teroristines grupuotes, įskaitant „Hamas“, tačiau saugodamas civilius gyventojus“, ir pridūrė, kad „vienintelis atsakas į terorizmą yra (...) stiprus, bet teisingas“.

Prancūzijos prezidentas taip pat pažadėjo, kad jo šalis padarys viską, kad užtikrintų dešimčių įkaitų, kuriuos palestiniečių kovotojų grupuotė „Hamas“ laiko po išpuolio prieš Izraelį, paleidimą.

„Noriu pasakyti, kad padarysime viską, kad šie įkaitai, nepriklausomai nuo jų tautybės, būtų paleisti“, – sakė jis kreipdamasis į tautą ir pridūrė, kad Prancūzija šiuo tikslu bendradarbiaus tiek su partneriais, tiek su Izraelio institucijomis.

„Hamas“ šeštadienį netikėtai užpuolė Izraelį, įsiverždama į jo teritoriją ir vykdydama raketų atakas. Izraelis surengė atsakomuosius smūgius Gazos Ruožui. Per konfliktą žuvo šimtai žmonių tiek Izraelyje, tiek Gazos Ruože.

„Hamas“ yra palestiniečių kovotojų grupuotė, valdanti Gazos Ruožą, ji buvo įsitraukusi į keletą karų su Izraeliu nuo Gazos Ruožo perėmimo 2007-aisiais. Grupuotę teroristine yra pripažinęs Izraelis, Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Jungtinė Karalystė bei kai kurios kitos valstybės.

„Hamas“ remia Iranas, finansuodamas ginklų įsigijimą, juos pats tiekdamas ir suteikdamas karinius apmokymus. „Hamas“ politinis biuras veikia Katare, čia įsikūrę kai kurie jų lyderiai.

Gazos Ruože gyvena 2,3 mln. žmonių, tačiau teritorijai Izraelis su Egipto pagalba nuo 2007 metų taiko blokadą – apribojo prekių įvežimą į šią teritoriją ir jų išvežimą iš jos vandeniu, jūra ar oru bei pačių palestiniečių galimybes palikti šią teritoriją, išskyrus kelias dešimtis tūkstančių darbininkų.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS