EK vadovė siekia naujo požiūrio į Afriką, atsveriančio Rusijos įtaką | KaunoDiena.lt

EK VADOVĖ SIEKIA NAUJO POŽIŪRIO Į AFRIKĄ, ATSVERIANČIO RUSIJOS ĮTAKĄ

  • 0

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) trečiadienį pareiškė, kad Europos Sąjungai reikia naujo strateginio požiūrio į Afriką, kur Rusija siekia didinti savo įtaką.

„Pagalvokite apie Sachelio regioną, vieną skurdžiausių, bet demografiškai augančių greičiausiai“, – sakė ji savo metiniame pranešime iš Strasbūro.

„Dėl karinių perversmų virtinės regionas daug metų bus nestabilesnis. Rusija ir daro įtaką šiam chaosui, ir turi naudos iš jo“, – pabrėžė U. von der Leyen.

Jos teigimu, Europos Sąjungai reikia pademonstruoti tokią pačią tvirtą vienybę dėl Afrikos, kokia yra demonstruojama dėl Ukrainos.

„Turime sutelkti dėmesį į bendradarbiavimą su teisėtomis vyriausybėmis ir regioninėmis organizacijomis“, – sakė ji.

Briuselis dabar, prieš būsimą viršūnių susitikimą su Afrikos Sąjunga (AS), parengs naują strateginį požiūrį, sakė EK vadovė.

ES dar nėra atsitokėjusi po liepą Nigeryje įvykdyto perversmo – dar vieno iš tų, per kuriuos buvo nušalinti bloko partneriai neramiame regione, kur, be kitų jėgų, veikia džihadistai.

Maskva pastaraisiais metais stengėsi stiprinti ryšius su vyriausybėmis Afrikoje, o rusų samdiniai suvaidino svarbų vaidmenį iškylant nemažai grupei lyderių.

ES nelengvai sekasi įtikinti Afrikos šalis pasisakyti prieš Kremliaus karą Ukrainoje, net jei dėl jo išaugo grūdų kainos.

Gairės: EK vadovė, Ursula von der Leyen, ES, naujas požiūris į Afriką, Rusijos įtaka, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS