Ekspertai apie O. Arestovičiaus nuomonę dėl ukrainiečių veiksmų: mes geriau patylėsime | KaunoDiena.lt

EKSPERTAI APIE O. ARESTOVIČIAUS NUOMONĘ DĖL UKRAINIEČIŲ VEIKSMŲ: MES GERIAU PATYLĖSIME

  • 0

Pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N’ Loaded“ ekspertams užkliuvo, Ukrainos vyriausiojo ginkluotųjų pajėgų vado administracijos patarėjo Oleksėjaus Arestovičiaus žodžiai apie netinkamus ukrainiečių karų sprendimus fronte.

Kalbėdami apie Donbaso kryptimi, šiauriniame flange, esantį Charkivą, ekspertai sakė, kad  čia agresorius vėl bando masažuoti Husarivkos apylinkes, t. y. siekia atimti iš ukrainiečių galimybę atakuoti aprūpinimo kelius link Iziumo.

Antradienį rusų kariai atakavo Chepilį, tačiau nesėkmingai. Vis dėlto, „Locked N’ Loaded“ teigė, kad tenencija nėra gera – jei agresorius nuolat šiame ruože kels problemas, ukrainiečiai bus priversti reaguoti.

„Iziumo kryptimi – kosmetinė ataka ugnimi prie Bohorodyčinės nieko agresoriui neatnešė. Susidaro įspūdis, kad rusų kariai tuos manevrinių vienetų likučius taupo tikėdamiesi juos mesti į mūšį, kai prasidės aktyvesni veiksmai prie Syversko“, – detalizavo ekspertai.

Jų teigimu, Syversko kryptimi agresorius toliau tęsia taktiką, kai į vieną ruožo tašką atakuojama iš kelių pusių ir taip siekiama pralaužti gynybą – atakuojamas ruožas apie 4-5 km. Šį kartą jie bandė nuo Berestovės ir Spirnės prasimušti iki Ivano-Darivkos, tačiau nesėkmingai. Taip pat bandė stuktelėti Verkhnokamyanske, bet ir čia agresorius gavo į straublį.

„Svarbu pasakyti, kad jau kurį laiką priešakinėje linijoje į mūšį (manevrą) metami „separų“ ir samdinių vienetai, o reguliarių pajėgų vienetai daugiau remia juos ugnimi. Yra kalbų, kad tai signalizuoja apie netrukus prasidėsiantį mūšių suintensyvėjimą – neva „separai“ nuvargins ukrainiečius, pasieks kokį nors taktinį laimėjimą (pvz.: užims Ivano-Darivką), o pajėgumą atstačiusios reguliarų pajėgos vystys sėkmę link Syversko. Tiesa ta, kad nepaisant pasikeitusios taktikos, ukrainiečių nuvarginti ir kažko užimti nepavyksta. O vargintojų gretos sparčiai nuvargsta pačios. Tad jei taip ir toliau – reguliarai vėl bus priversti įsijungti į puolimo operacijas arba stos į gynybą“, – svarstė ekspertai.

Kaip teigiama, Bakhmuto kryptimi, Soledaro, ruože rusų kariai ir toliau nesėkmingai atakuoja Pokrovskę. Vandens kliūtys ir aukštumos teikia gynėjams pranašumą, kuriuo jie yra išmokę naudotis beveik idealiai.

„Susidaro įspūdis, kad pagrindinės rusų karių pastangos nukreiptos Svitlodarsko ruože siekiant išlyginti kontaktinę liniją. Agresorius pasiekė taktinę sėkmę prie Vuhlehirsko jėgainės ir Novoluhanske – tęsiasi kautynės. Neatmestina, kad ukrainiečiai bus priversti kiek atsitraukti. Tuo pačiu tęsiasi nesėkmingos agresoriaus atakos prie Semyhirijos.

Zaporižėje taip pat tęsiasi pozicinė kova. Pasak „Locked N’ Loaded“,  agresorius kartas nuo karto pabando iškrėsti kokią nesąmonę prie Mariinkos, tačiau yra greitai utilizuojamas. Tuo metu ukrainiečiai ne tik įsitvirtina į pietus nuo Vuhledaro, bet ir atsargiai ieško priešo silpnų vietų Valnovakhos link. Tai jausdami, rusų kariai atakuoja, tačiau nesėkmingai. Agresorius taip pat fiksuoja ukrainiečių aktyvumą prie Polohije.

„Ir žodis tapo kūnu – O. Arestovičius pirmadienį trumpai pranešė apie situaciją Vysokopillije. Jo žodžiais tariant, ukrainiečiai „padarė ne tai, ką reikėjo“, rusų kariai pritraukė artileriją/aviaciją ir dabar ukrainiečiai negali užimti Vysokopillijos. Na, kas mes tokie, kad smerktume pasaulinį numylėtinį, kuris būdamas Ukrainos vyriausiojo ginkluotųjų pajėgų vado administracijos patarėju, saugiai sėdėdamas ant sofos, spinduliuoja kompetencija ir kritikuoja Ukrainos ginkluotųjų pajėgų sprendimus ir veiksmus. Beje, nebe pirmą kartą. Tad mes geriau patylėsime“, – savo nuomonę išsakė ekspertai.

Na, kas mes tokie, kad smerktume pasaulinį numylėtinį, kuris būdamas Ukrainos vyriausiojo ginkluotųjų pajėgų vado administracijos patarėju, saugiai sėdėdamas ant sofos, spinduliuoja kompetencija ir kritikuoja Ukrainos ginkluotųjų pajėgų sprendimus ir veiksmus.

Tęsdami toliau, jie pridūrė, kad Pasirodė informacija apie iš Tolimųjų Rytų į Krymą atvykstančius ešelonus su Rusijos karių kovine technika ir pajėgomis. Skelbiama, kad tai – pajėgos naujam agresoriaus puolimui Zaporižėje ar pozicijų sustiprinimui Chersone, Tačiau konkrečių skaičių „Locked N’ Loaded“ teigė nematantys. Tad sunku vertinti, ar tai nėra eilinis pajėgų papildymas.

„Garso ir šviesų šou agresoriaus užnugaryje tęsiasi. Toliau kenčia rusų karių štabai, pajėgų susitelkimo vietos, sandėliai. Tačiau jiems ilgalaikės problemos gręsią dėl logistinio tinklo sutrikdymo. Maža to, kad Antonovo, Nova Kachovkos ir Darivkos tiltais toliau negalima užtikrinti pilnaverčio tiekimo, tačiau sutrikdyta ir geležinkelio atšaka prie Melitopolio. CIT teigimu agresorius bando spręsti šią problemą rengdamas pontoninį tiltą per Dnieprą prie geležinkelio tilto – ruože Prydniprovskė – Poima. Jų teigimu gali būti taip, kad nebus suręstas visas tiltas, o tik plūduriuojanti platforma, kuri bus mobilesnė ir ne tokia pažeidžiama ukrainiečių artilerijai“, – pasakojo pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro atstovai.

Tiesa, pridūrė jie, okupantai patys pripažįsta, kad tada viename upės krante susidarys savo eilės persikelti laukiančios kovinės technikos grūstys. O tai būtų geras taikinys ukrainiečių artilerijai.

Gairės: karas Ukrainoje, situacija fronte, karo ekspertai, Oleksejus Arestovičius
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS