EP pirmininkas sukritikavo Turkijos grasinimą atidaryti pabėgėliams duris į Europą | KaunoDiena.lt

EP PIRMININKAS SUKRITIKAVO TURKIJOS GRASINIMĄ ATIDARYTI PABĖGĖLIAMS DURIS Į EUROPĄ

Europos Parlamento (EP) vadovas Davidas Sassolis Turkijos užsienio reikalų ministrui Mevlütui Çavuşoğlu pareiškė, jog Ankaros mėginimai daryti spaudimą Europos Sąjungai (ES) naudojant pabėgėlius yra neleistini. Tai trečiadienį po D. Sassolio ir M. Çavuşoğlu susitikimo, kurio paprašė Turkija, pranešė EP spaudos tarnyba.

„Aš taip pat aiškiai leidau suprasti, jog visiškai neleistina naudoti žmones, bėgančius nuo karo ir persekiojimo, siekiant politinės naudos arba darant spaudimą Europos Sąjungai“, – cituoja D. Sassolį spaudos tarnyba.

Be to, D. Sassolis dar kartą pareiškė, kad ES griežtai smerkia Turkijos karinį kišimąsi Sirijos šiaurės rytuose. „Tai – rimtas tarptautinės teisės pažeidimas, kuris pakerta stabilumą ir saugumą regione“, – pažymėjo jis.

Neliko be dėmesio ir Turkijos veikla, susijusi su gręžiniais Kipro išskirtinėje ekonominėje zonoje. „Aš taip pat iškėliau klausimą dėl tęsiamų neteisėtų Turkijos gręžimo darbų rytinėje Viduržemio jūros dalyje. Mes visiškai solidarūs su Kipru ir raginame gerbti jo suverenitetą“, – pridūrė EP pirmininkas.

Spalio 9 d. Turkija paskelbė pradedanti Sirijos šiaurėje naują karinę operaciją „Taikos šaltinis“. Jos tikslas – sudaryti Sirijos šiaurėje buferinę zoną, kuri turėtų tapti apsaugine juosta Turkijos sienai ir kur, Ankaros sumanymu, galėtų grįžti iš Turkijos pabėgėliai sirai. Įvairiais duomenimis, jų Turkijoje yra 3,6-4 milijonai.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyip Erdoğanas pastaraisiais mėnesiais ne kartą grasino Europos Sąjungai, kad atidarys pabėgėliams duris į Europą. Pavyzdžiui, spalį Turkijos lyderis žadėjo tai padaryti, jeigu Briuselis laikys Ankaros operaciją Sirijoje karine. O lapkričio pradžioje jis pareiškė, kad Ankara turės paleisti pabėgėlius sirus į Europą, jeigu ES nepadės Turkijai jų įkurdinti.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

man

tik idomu kas turkus irase nes ji tik gasdina ir patvirtino i nato jei tai jav be eurobendrijos pritarimo ir vyr vado paraso tai sia galima sakyti teroristyne sali reiketu isbraukti is sarasu nes ji tik gasdina ir yra prielaida keliabpolititampa vsam regione ir pats laikas uzdaryti sienas nuo musulmonu palikti tik komercinius santykius nes musu socpadetis nuo ju daug skiriasi kuri ir sukelia itampas ir karus gyvenkim taikiai ir ramiai bet kiekvienas savo aplinkoje /namuose/ tai vienintele salyga abipusiam supratimui ir taikai nes ta genocida ir pradejo imperijos del zemes turtu ir jos ir privalo keistis tai jav ir rusija ir nekirsinti tautu kas iki siol daroma u spec t/kgb czv mosad/?.......

SUSIJUSIOS NAUJIENOS