EP vadovas: Europos Sąjunga privalo prisiimti atsakomybę už migrantus afganistaniečius | KaunoDiena.lt

EP VADOVAS: EUROPOS SĄJUNGA PRIVALO PRISIIMTI ATSAKOMYBĘ UŽ MIGRANTUS AFGANISTANIEČIUS

Europos Sąjunga privalo liautis kratytis atsakomybės už migrantus, ypač didėjant naujos atvykėlių bangos tikimybei, kai valdžią Afganistane užgrobė Talibanas, trečiadienį pareiškė Europos Parlamento pirmininkas Davidas Sassoli (Davidas Sasolis).

Antradienį Briuselyje susitikę ES vidaus reikalų ir teisingumo ministrai išreiškė viltį, kad su Afganistanu besiribojančios šalys priims didelę dalį pabėgėlių ir neleis jiems traukti į Europą.

„Negalime apsimetinėti, kad Afganistanas – ne mūsų reikalas, kadangi mes dalyvavome toje misijoje“, – D. Sassoli sakė per Slovėnijos mieste Blede vykstančioje kasmetinėje konferencijoje Europos ateities tema.

Saugumo ir užsienio politikos klausimais Europai reikia kalbėti vienu balsu, jeigu Bendrija nori išlaikyti patikimo veikėjo reputaciją namuose ir užsienyje, pabrėžė EP pirmininkas.

Negalime apsimetinėti, kad Afganistanas – ne mūsų reikalas, kadangi mes dalyvavome toje misijoje

Kabulo vyriausybės žlugimas praėjus dviem dešimtmečiams nuo JAV vadovaujamos karinės intervencijos pradžios padidino nuogąstavimus, kad gali kilti nauja migracijos krizė, panaši į ištikusią ES 2015 metais.

„Išties esame labai nusivylę vakarykštės vidaus reikalų tarybos išvadomis“, – kalbėjo D. Sassoli ir atkreipė dėmesį į daugelio Bendrijai nepriklausančių šalių teigiamą atsaką į krizę Afganistane.

„Mums reikia stipraus ir bendro balso tarptautinėje scenoje“, – pridūrė jis.

Slovėnijoje, kuri šiuo metu pirmininkauja ES, ketvirtadienį ir penktadienį taip pat susitiks bloko gynybos ir užsienio reikalų ministrai.

Migrantų priėmimas yra labai opi tema Europos Sąjungoje, nesugebančioje susitarti, kaip pertvarkyti savo prieglobsčio suteikimo sistemą.

Nacionalistinių pažiūrų Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas, dalyvaujantis Bledo forume, atmetė vieningo atsako idėją, nes, anot jo, nesutarimai tarp ES narių šiuo klausimu yra pernelyg dideli.

Vienintelis būdas neleisti subyrėti ES vienybei – „sugrąžinti nacionalinėms valstybėms visas teises sprendžiant migracijos klausimus“, teigė V. Orbanas.

„Vis čia atvykstantys migrantai yra musulmonai ir keičia mūsų žemyno sudėtį, – kalbėjo Vengrijos lyderis. – Tai iššūkis mūsų krikščioniškajam paveldui.“

Tuo metu Liuksemburgo užsienio reikalų ministras Jeanas Asselbornas (Žanas Aselbornas) antradienį sakė, kad Europos migracijos politika juda „klaidinga kryptimi“ ir ragino ES „įkurti perkėlimo programas“, kad „žmonėms, kurie yra persekiojami, būtų suteikta vilties“.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

G

Amerika gal ir privalo ,bet tikrai ne Europa.

Morgana

Kodėl privalo?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS