ES dujų saugyklos gerokai anksčiau negu planuota užpildytos 90 procentų | KaunoDiena.lt

ES DUJŲ SAUGYKLOS GEROKAI ANKSČIAU NEGU PLANUOTA UŽPILDYTOS 90 PROCENTŲ

  • 0

Europos Sąjungos (ES) gamtinių dujų saugyklos jau užpildytos 90 proc. – gerokai anksčiau, palyginti su numatytu lapkričio 1 dienos terminu, taigi blokas yra gerai pasirengęs žiemai, penktadienį pareiškė už energetiką atsakinga Europos Komisijos narė.

Spartus saugyklų užpildymas reiškia, kad bloko „padėtis yra daug stabilesnė nei tuo pat metu pernai“, kai dėl Rusijos invazijos į Ukrainą smarkiai pakilo energijos kainos, sakė Kadri Simson.

Rusijos karo sukelta krizė paskatino Europos Sąjungą priimti įstatymą, pagal kurį reikalaujama, kad kasmet iki lapkričio 1 dienos dujų saugyklos būtų užpildytos 90 procentų.

Prieš tai, kai Maskva 2022 metų vasarį pradėjo invaziją, Rusijai teko beveik pusė ES gamtinių dujų importo.

Nors ES plataus masto sankcijos Rusijos dujoms netaikomos, jų tiekimas į ES sumažėjo iki mažiau nei 10 proc., nes Maskva užsuko dujų čiaupus.

Dėl šio žingsnio energijos kainos, kurios yra susietos su dujų kaina, 2022 metų viduryje iš pradžių pašoko, tačiau artėjant metų pabaigai smarkiai sumažėjo, nes žiema Europoje buvo švelni ir buvo padidintas dujų tiekimas iš Jungtinių Valstijų ir Artimųjų Rytų.

Europos Komisija pranešė, kad penktadienį Europos Sąjungos saugyklos, vertinant jų bendrą pajėgumą, buvo užpildytos 90,12 proc., o tai lygu 93 mlrd. kubinių metrų gamtinių dujų.

Tačiau saugyklų užpildymo lygis atskirose ES šalyse nėra vienodas.

Ispanija savo saugyklas užpildė 99 proc., Prancūzija – 83 proc., o Latvija – 77 procentais.

Komisijos skaičiavimais, užpildžiusi saugyklas 90 proc., ES turi pakankamai dujų, kad žiemą patenkintų trečdalį savo poreikių.

K. Simson įspėjo, kad dujų kainos tebėra „jautrios“. Pavyzdžiui, šio mėnesio pradžioje dujos dėl streiko grėsmės Australijos SGD gamyklose ir didelės paklausos Azijoje staiga pabrango.

Ji sakė, kad Komisija toliau stebės padėtį.

ES valstybės narės yra įsipareigojusios nuo šių metų balandžio iki 2024 metų kovo pabaigos sumažinti dujų suvartojimą 15 procentų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS