ES paragino Minską nutraukti represijas prieš piliečius ir pradėti vidaus dialogą | KaunoDiena.lt

ES PARAGINO MINSKĄ NUTRAUKTI REPRESIJAS PRIEŠ PILIEČIUS IR PRADĖTI VIDAUS DIALOGĄ

Europos Sąjunga ragina politinę krizę išgyvenančią Baltarusiją nutraukti represijas prieš piliečius ir pradėti vidaus dialogą, penktadienį pareiškė ES diplomatijos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis), kalbėdamasis telefonu su baltarusių užsienio reikalų ministru Vladzimiru Makejumi.

Remiantis ES diplomatinės atstovybės išplatintu pareiškimu, J. Borrellis paragino Minską „nutraukti smurtą ir represijas prieš piliečius, paleisti visus sulaikytuosius ir politinius kalinius, gerbti žiniasklaidos ir pilietinės visuomenės laisvę“, taip pat „pradėti išsamų nacionalinį dialogą“.

Be to, J. Borrellis paragino Minską pritarti siūlymui pasiųsti į Baltarusiją Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) delegaciją, siekiant paskatinti dialogą.

J. Borrellis ES vardu taip pat išreiškė solidarumą su Lenkija ir Lietuva, Minskui pareikalavus, kad šios valstybės atšauktų savo ambasadorius ir sumažintų savo diplomatinį korpusą Baltarusijoje.

„Jis pabrėžė, kad Europos Sąjunga vieningai laikosi savo pozicijos dėl situacijos Baltarusijoje. Baltarusių valdžios mėginimai užsipulti atskiras ES šalis nepakirs Sąjungos vienybės“, – nurodoma atstovybės pareiškime.

J. Borrellis dar kartą patvirtino, kad Bendrija „tvirtai remia Baltarusijos nepriklausomybę ir suverenitetą, teisėtus Baltarusijos žmonių reikalavimus ir teises bei jų demokratinį pasirinkimą kaip pagrindinį veiksnį, taip pat pabrėžia komunikacijos kanalų išsaugojimo svarbą“.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Geriau save pasiragintų nesikišti į suverenios valstybės reikalus, šlykštynės. Patys visais įmanomais būdais kursto nesusitupėjusius piemenis ir kvailas moterėles, patys ragina nutraukti "represijas". ...Kažin, jei Lukašenka pradėtų kurstytį revoliuciją Lenkijoje ar Lietuvoje, kaip tie Geiropos glušpetriai reaguotų ?

bailiai

o amerikes ir francuzijos neparagino???

SUSIJUSIOS NAUJIENOS