ES pasmerkė represijų bangą prieš „rinkimus“ Baltarusijoje | KaunoDiena.lt

ES PASMERKĖ REPRESIJŲ BANGĄ PRIEŠ „RINKIMUS“ BALTARUSIJOJE

Ketvirtadienį, prieš kitą mėnesį vyksiančius parlamento rinkimus Baltarusijoje, Europos Sąjunga (ES) pasmerkė pastarojo meto reidus ir areštus, nukreiptus prieš šalį neteisėtai valdančio Aliaksandro Lukašenkos oponentus.

„Europos Sąjunga griežčiausiai smerkia pastaruoju metu kilusią represijų bangą prieš Baltarusijoje likusius buvusius politinius kalinius, taip pat politinių kalinių artimuosius“, – pareiškė ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis. „Režimo saugumo aparato reidai ir kratos palietė beveik 100 žmonių, daugelis iš jų buvo suimti“, – sakė jis.

Pasak Briuselio, A. Lukašenkos režimas tęsia „apgailėtiną bauginimo ir represijų taktiką prieš kritikus ir potencialius politinius oponentus artėjant vasario mėnesį vyksiantiems „rinkimams“. Baltarusijos valdžia negailestingai susidoroja su A. Lukašenkos, valdančio nuo 1994 m., oponentais po masinių protestų, kilusių po 2020 m. prezidento rinkimų. Vakarų teigimu, A. Lukašenka juos pavogė. Represijos reiškia, kad per vasario 25 d. balsavimą jokios reikšmingos opozicijos nebus.

Šie „rinkimai“ bus pirmasis nuo 2020 m. balsavimas visoje šalyje, lemsiantis parlamento žemųjų rūmų sudėtį.

Baltarusijos teisių grupė „Viasna“ pranešė, kad antradienį visoje šalyje buvo suimti mažiausiai 24 žmonės. „Režimo banditai nusitaikė į buvusius politinius kalinius ir šiuo metu sulaikytų asmenų šeimas“, – sakė ištremta opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja. Baltarusijai ne kartą taikytos ES sankcijos dėl susidorojimo su opozicija ir dėl jos vaidmens Rusijai pradėjus karą su Ukraina.

Gairės: ES, Baltarusija, rinkimai, represijos, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS