ES ragina Turkiją užtikrinti demokratiją | KaunoDiena.lt

ES RAGINA TURKIJĄ UŽTIKRINTI DEMOKRATIJĄ

  • 0

Europos Sąjunga (ES) antradienį paragino Turkiją užtikrinti demokratiją, reaguodama į jos ambasadoriams Ankaros pareikštą nepasitenkinimą augančia kritika dėl griežtų priemonių, kurios šalyje taikomos po nesėkmingo vasaros pučo.

Turkijos ES reikalų ministras Omeras Celikas (Emeras Čelikas) pirmadienį įspėjo bloko ambasadorius, kad ES ir Turkija „išgyvena labai trapų santykių periodą“.

Ministras tai pareiškė Briuseliui baigiant rengti ataskaitą apie seniai įstrigusias derybas su Turkija dėl šalies narystės Bendrijoje. Prognozuojama, kad ši ataskaita bus itin nepalanki Ankarai.

ES diplomatijos vadovė Federica Mogherini (Federika Mogerini) savo pareiškime, kurį paskelbė visų 28-ių bloko valstybių vardu, pažymėjo, kad Bendrija su „didžiuliu susirūpinimu“ stebi įvykius Turkijoje.

ES pasmerkė nesėkmingą liepos 15-osios pučą ir pripažino Turkijos teisę „imtis proporcingų veiksmų“, rašoma antradienį F. Mogherini išplatintame pareiškime.

Tačiau tuo pat metu blokas ragina Turkiją „užtikrinti šalyje parlamentinę demokratiją, įskaitant pagarbą žmogaus teisėms, įstatymo viršenybei, pagrindinėms laisvėms ir kiekvieno asmens teisei į sąžiningą teismą, laikantis jai, kaip valstybei kandidatei, keliamų įsipareigojimų“, pažymima pareiškime.

Turkija turi teisę gintis nuo uždraustos Kurdistano darbininkų partijos (PKK), kurią ES yra įtraukusi į teroristinių organizacijų sąrašą, tačiau Ankaros veiksmai turi visiškai atitikti „pamatinius demokratijos, proporcingumo ir pagarbos žmogaus teisėms principus“, priduriama pareiškime.

Pareiškime, kuris paskelbtas po pentadienį F. Mogherini išsakytų panašių įspėjimų Ankarai, vardijama virtinė Bendrijai didžiulį nerimą keliančių klausimų, pradedant galimu mirties bausmės sugrąžinimu Turkijoje.

ES nekart įspėjo Turkiją, kad šaliai sugrąžinus mirties bausmę, bus nedelsiant nutrauktos jos derybos dėl prisijungimo prie bloko.

Pareiškime taip pat kalbama apie prezidento Recepo Tayyipo Erdogano (Redžepo Tajipo Erdohano) griežtas priemones prieš žiniasklaidą, prokurdiškos Liaudies demokratinės partijos (HDP) lyderių ir kelių parlamentarų areštus praėjusią savaitę.

Tai yra „itin didžiulį nerimą keliantys įvykiai, kurie pakerta teisinės valstybės, pagarbos žmogaus teisėms ir pagrindinėms laisvėms principus ir pažeidžia parlamentinę demokratiją Turkijoje, taip pat didina įtampą šalies pietryčiuose ir dar labiau skaldo visuomenę“, rašoma pareiškime.

Naujausia Turkijos derybų dėl narystės Bendrijoje apžvalga turėtų būti paskelbta trečiadienį. Žiniasklaida praneša, kad ataskaitoje bus akcentuojamas „smarkus regresas“ žodžio laisvės srityje.

Valstybė kandidatė privalo laikytis Bendrijos demokratijos ir teisių standartų. 2005-aisiais Turkijos oficialiai pradėtas derybas dėl prisijungimo prie ES nuolat lydėjo kritika dėl šių standartų nepaisymo.

O. Celikas pirmadienį ES ambasadoriams sakė, kad „nepriimtina, jog kai kurie mūsų draugai Europoje vienu sakiniu pasako, kad palaiko mus, o tada devyniais sakiniais pažeria mums kritikos“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS