ES ruošiamos sankcijos Baltarusijai bus paremtos dabar galiojančiais suvaržymais | KaunoDiena.lt

ES RUOŠIAMOS SANKCIJOS BALTARUSIJAI BUS PAREMTOS DABAR GALIOJANČIAIS SUVARŽYMAIS

Europos Sąjungos pasiruošimas sankcijoms Baltarusijai dėl valdžios smurto prieš taikius šalies gyventojus ir rinkimų rezultatų klastojimo vyksta atsižvelgiant į dabartinį sankcijų režimą, galiojantį iki 2021 metų vasario 28 dienos, antradienį pareiškė ES diplomatijos vadovo Josepo Borrellio (Žozepo Borelio) atstovė spaudai Nabila Massrali (Nabila Masrali).

„Mes veiksime pagal dabar galiojančias sankcijas. Europos užsienio politikos tarnyba paruoš papildomą sąrašą (asmenų), kuris bus pateiktas aptarti ES valstybėms narėms ir galimai patvirtinti Europos Sąjungos Taryboje. Šios sankcijos bus iš dabar galiojančių“, – spaudos konferencijoje sakė  N. Massrali.

Pasak jos, ES jau pradėjo ruoštis sankcijoms, tačiau apie darbo pabaigą dar kalbėti anksti.

N. Massrali priminė, kad kalbama apie ginklų ir karinės įrangos embargą, siekiant, kad jie nebūtų panaudoti represijoms prieš Baltarusijos gyventojus, o taip pat ankstesnes individualias sankcijas, numatant bankų sąskaitų įšaldymą ir draudimą įvažiuoti į ES asmenims, kurie laikomi susijusiais su dviejų opozicijos politikų, vieno verslininko ir vieno žurnalisto dingimu 1999 ir 2000 metais. Šios baudžiamosios priemonės paskutinį kartą buvo pratęstos metams 2020 metų vasarį.

Paruošiamajame etape yra užsienio reikalų ministrų pasitarime pateiktas pasiūlymas dėl ES tarpininkavimo pagalbos Baltarusijai, siekiant pradėti dialogą dėl kilusios krizės užbaigimo šalyje.

Pasak N. Massrali, ES užsienio reikalų ministrai sutinka, jog svarbu į dialogą įtraukti Baltarusijos valdžios pareigūnus, rinkimuose dalyvavusius opozicijos kandidatus ir plačių visuomenės sluoksnių atstovus. ES norėtų pasiūlyti jiems instrumentą, galintį padėti stabilizuoti padėtį ir palengvinti dialogą.  

Atsakydama į klausimą apie specialios ES misijos siuntimą į Baltarusiją, dėl kurio ES užsienio reikalų ministrai turėjo tartis rugpjūčio 14 dieną, N. Massrai atsakė: „Šiuo metu mes negalime skelbti kokios nors misijos, esant dabartinei padėčiai.“

Pirmą kartą ribojamosios priemonės Baltarusijai buvo įvestos 2004 metais dėl keturių žmonių dingimo. 2011 metais ES paskelbė papildomas sankcijas asmenims, kurie prisidėjo pažeidinėjant tarptautinius rinkimų standartus ir žmogaus teises, taip pat vykdant represijas prieš pilietinę visuomenę ir demokratinę opoziciją. Tais pačiais metais buvo įvestas ir ginklų embargas.

2016 metų vasario 15 dieną Europos Sąjungas Taryba iš sankcijų sąrašo išbraukė 170 fizinių ir juridinių asmenų, tačiau paliko galioti ginklų embargą ir sankcijas asmenims, susijusiems su žmonių dingimu.

Pirmadienį J. Borrelis patvirtino, kad ES ruošiasi paskelbti sankcijas asmenims, atsakingiems už žiaurumus, taikių protestų slopinimą ir rinkimų rezultatų Baltarusijoje klastojimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

jus

eurosvolaciai darote blogai ne paciam Lukasenkai bet baltarusiu tautai ka norite apmulkint siais veiksmais mus /runkelius/? baikit tyciotis is tautos patys susitvarkys o tvarka privalo buti nes tokiais pareiskimais galite pridaryti daugiau zalos negu naudos mastykit irnebukit isteriniais puskvaisiais...senjor...

Jonas

Lazda turi du galus, kitas galas smogs atgal, ypac Lietuvai.

Anonimas

kaip zmonem gyvent tai genocidas vykdomas pries by.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS