ES: Rusija turi išgirsti, kodėl yra pasmerkta ir izoliuota | KaunoDiena.lt

ES: RUSIJA TURI IŠGIRSTI, KODĖL YRA PASMERKTA IR IZOLIUOTA

  • 0

Europos Sąjungos vyriausiasis diplomatas trečiadienį pareiškė, kad Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) susitikime Rusija iš ministrų turi išgirsti, kodėl ji yra smerkiama ir izoliuojama.

Ketvirtadienį ir penktadienį Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) susitikime Skopjėje prie derybų stalo sės valstybių narių užsienio reikalų ministrai, kad aptartų organizacijos ateitį ir karą Ukrainoje.

Ukrainos, Estijos, Latvijos, Lenkijos ir Lietuvos užsienio reikalų ministrai pareiškė, kad nedalyvaus derybose, į kurias, tęsiantis Rusijos pradėtam karui Ukrainoje, pakviestas ir rusų diplomatijos vadovas Sergejus Lavrovas.

ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) sakė, kad supranta kai kurių valstybių nerimą, tačiau neprieštaravo Šiaurės Makedonijos sprendimui leisti S. Lavrovui dalyvauti, sakydamas, kad tai atitinka „bendrą tikslą išsaugoti daugiašališkumą“.

„Tai bus gera proga jam (S. Lavrovui) tiesiogiai iš šio susitikimo dalyvių išgirsti, kodėl Rusija yra smerkiama ir izoliuojama“, – sakė jis žurnalistams po susitikimo su Šiaurės Makedonijos ministru pirmininku Dimitaru Kovačevskiu.

J.  Borrellis pridūrė, kad tuomet S. Lavrovas galės grįžti į Kremlių ir pranešti, kad „Europos Sąjunga ir ESBO vieningai smerkia agresyvų ir neteisėtą Rusijos elgesį“.

ESBO pirmininkas ketvirtadienį pasmerkė Rusiją dėl Ukrainoje vykstančio karo, sakydamas, kad jis pažeidžia vertybes, kurias ši organizacija brangina.

„Rusijos agresijos karas prieš Ukrainą prieštarauja viskam, kas šiai organizacijai yra brangu“, – sakė Šiaurės Makedonijos užsienio reikalų ministras Bujaras Osmani (Bujaras Osmanis), rotacijos tvarka einantis ESBO pirmininko pareigas, organizacijai pradėjus aukščiausiojo lygio susitikimą šalies sostinėje Skopjėje.

ESBO buvo įkurta 1975 metais kaip dialogo tarp Rytų ir Vakarų platforma.

Po kelis mėnesius trukusių derybų Malta pirmadienį sutiko kitais metais rotacijos tvarka pirmininkauti organizacijai vietoj NATO narės Estijos.

Tikimasi, kad sprendimas bus patvirtintas per dvi dienas truksiantį ministrų susitikimą.

Gairės: karas Ukrainoje, Vladimiras Putinas, Rusija, izoliacija
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS