ES smerkia Iraną dėl mirties bausmės vokiečiui | KaunoDiena.lt

ES SMERKIA IRANĄ DĖL MIRTIES BAUSMĖS VOKIEČIUI

  • 5

Europos Sąjunga ketvirtadienį pasmerkė mirties bausmę, kurią Irano teismas skyrė dvigubą pilietybę turinčiam Irano ir Vokietijos piliečiui, ir išreiškė susirūpinimą dėl didėjančio ES piliečių skaičiaus Irano kalėjimuose.

Teherano revoliucinis teismas antradienį nuteisė 67 metų Jamshidą Sharmahdą (Džamšidą Šarmahdą) dėl kaltinimų prisidėjus prie 2008 metais įvykdyto kruvino mečetės sprogdinimo.

Jo šeima teigia, kad jį pagrobė Irano saugumo tarnybos, kai jis tranzitu vyko į Dubajų, o paskui išvežė į Iraną ir surengė parodomąjį teismo procesą.

„Europos Sąjunga kuo griežčiausiai smerkia nepriimtiną Jamshido Sharmahdo nuteisimą mirties bausme“, – sakoma bloko pareiškime, kuriame pritariama ES narės Vokietijos pozicijai.

„Palaikome glaudžius ryšius su Vokietijos valdžia. Dėsime visas pastangas, kad teisminė peržiūra būtų atlikta visapusiškai laikantis tinkamo proceso teisių ir teisės į apeliaciją. Turi būti suteikta konsulinė prieiga“, – priduriama jame.

Pareiškime teigiama, kad blokas laikosi vieningos pozicijos dėl Irane sulaikytų ES piliečių ir nepritaria mirties bausmės taikymui bet kur ir bet kokiomis aplinkybėmis.

„Didelį susirūpinimą kelia tai, kad Iranas vis dažniau sulaiko ES piliečius, remdamasis melagingais motyvais“, – sakė ES, tvyrant nuogąstavimams, kad Iranas, spaudžiamas vidaus sukilimo ir tarptautinių sankcijų, griebiasi įkaitų paėmimo.

Trečiadienį Vokietija pareiškė išsiunčianti du Irano diplomatus, reaguodama į mirties nuosprendį J. Sharmahdui, kuris taip pat yra Jungtinių Valstijų gyventojas.

Iranas yra sulaikęs mažiausiai 17 Vakarų šalių piliečių, kurių dauguma turi dvigubą pilietybę, įskaitant J. Sharmahdą.

Teisių gynimo grupės ir šalininkai teigia, kad tai yra dalis Irano vykdomos įkaitų grobimo politikos, kuria siekiama iš užsienio vyriausybių išsireikalauti nuolaidų.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Nuomonė

Teroristas turi buti pakartas. Pagarba Iranui.

richard

nu prisizvengiau,,,,,,araba pavadino vokieciu,,,,,

...

tai kad jis ne vokietis,musulmonų razborkės
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS