ES susirūpino dėl Rusijos kišimosi į Vakarų Balkanų reikalus | KaunoDiena.lt

ES SUSIRŪPINO DĖL RUSIJOS KIŠIMOSI Į VAKARŲ BALKANŲ REIKALUS

  • 0

Europos Sąjunga (ES) ketvirtadienį išreiškė susirūpinimą dėl „išorės įtakos“, kurstančios susipriešinimą Vakarų Balkanuose.

Tuo tarpu Didžioji Britanija paskelbė rengianti viršūnių susitikimą, kuris bus skirtas pastangoms stabilizuoti šį svarbų regioną, kuriame Rusija aktyviai mėgina daryti įtaką.

„Šiandien galiu paskelbti, kad Jungtinė Karalystė parodys pavyzdį surengdama 2018-ųjų Vakarų Balkanų viršūnių susitikimą“, – sakė britų premjerė Theresa May (Teresa Mei) prieš ES lyderių diskusiją šiuo klausimu viršūnių susitikime Briuselyje.

„Aiškiai išdėstysiu savo susirūpinimą dėl galimo nestabilumo padidėjimo tame regione ir grėsmių mūsų kolektyviniam saugumui“, – sakė ji.

„Atsižvelgdama į numanomą sąmokslą vykdyti perversmą Juodkalnijoje, paraginsiu mus visus nuveikti daugiau, kad būtų atsverta destabilizuojanti Rusijos dezinformacijos kampanija ir išryškinti Vakarų įsipareigojimai šiam regionui“, – pridūrė Th. May.

Juodkalnijos valdžia sako, kad grupė Serbijos piliečių Rusijos prašymu spalio 16 dieną, kai šalyje vyko rinkimai, mėgino nužudyti tuometinį ministrą pirmininką Milo Džiukanovičių (Milą Džiukanovičių). 

Grėsmė saugumui

Tai esą buvo dalis sąmokslo, turėjusio destabilizuoti šią nedidelę valstybę ir užkirsti jai kelią įstoti į NATO.

Rusija Juodkalnijos siekį prisijungti prie NATO vadina „provokacija“ ir laiko grėsme savo saugumui.

ES užmezgė glaudžius ryšius su šiuo regionu, žadėdama jam ekonominės pagalbos ir būsimos narystės perspektyvas, tačiau pažanga vyksta itin lėtai ir tai kursto abejones dėl ES įsipareigojimų.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas savo ruožtu sakė, kad „įtampa ir susipriešinimas tapo nebekontroliuojami iš dalies dėl žalingos išorės įtakos, jau kurį laiką destabilizuojančios kelias šalis.

„ES tebėra visiškai įsipareigojusi siekti šio regiono stabilumo ir gerovės. Noriu, kad lyderiai dar kartą patvirtintų ES (narystės) perspektyvą Vakarų Balkanams“, – sakė jis.

Pirmasis Vakarų Balkanų viršūnių susitikimas buvo surengtas Berlyne 2014 metais. Jame buvusios Jugoslavijos respublikos ir tarptautinė bendrija aptarė regiono ateitį Europoje.

Šių metų Vakarų Balkanų viršūnių susitikimas vyks ateinančią vasarą Romoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS