ES susitarė pratęsti ekonomines sankcijas Rusijai dėl Ukrainos krizės | KaunoDiena.lt

ES SUSITARĖ PRATĘSTI EKONOMINES SANKCIJAS RUSIJAI DĖL UKRAINOS KRIZĖS

Europos Sąjungos lyderiai penktadienį nutarė dar pusmečiui pratęsti ekonomines sankcijas Rusijai, paskelbtas dėl Maskvos vaidmens Ukrainos konflikte, informavo Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininkas Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis).

„Pratęsėme ekonominių sankcijų taikymą Rusijai. Maskva turi atlikti savo darbą, kad būtų įgyvendinami Minsko susitarimai“, – sakoma Ch. Michelio „Twitter“ pranešime.

EVT sprendimas pratęsti sankcijas įsigalioja, kai jis paskelbiamas ES oficialiajame leidinyje.

ES šias priemones įvedė 2014 metų liepą, kai virš Ukrainos buvo numuštas oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 laineris ir žuvo visi 298 juo skridę žmonės. Dėl šios atakos Bendrija kaltina Rusijos remiamus Ukrainos separatistus.

2014 metų rugsėjį sankcijos „dėl Rusijos veiksmų, destabilizuojančių padėtį Ukrainoje“, taikomos ištisiems Rusijos ekonomikos sektoriams, įskaitant itin svarbų naftos verslą, buvo dar labiau sugriežtintos.

2015 metų kovą ES Taryba priėmė sprendimą tęsti ekonominių sankcijų Rusijai politiką, kol bus įgyvendinti vadinamieji Minsko susitarimai, skirti Ukrainos konfliktui sureguliuoti.

ES remiami Minsko taikos susitarimai, taip pat formaliai palaikomi Maskvos, buvo sudaryti tarp Kijevo ir separatistų 2014 metų pabaigoje ir pertvarkyti kitų metų pradžioje, bet yra nuolat pažeidinėjami.

Nuo 2015 metų liepos Bendrijos sankcijos Rusijai kas pusmetį buvo pratęsiamos.

Be ekonomikos sektoriams taikomų sankcijų ES taip pat yra paskelbusi varžomąsias priemones asmenims ir organizacijoms, siejamiems su Rusijos 2014 metais įvykdyta Krymo aneksija ir besitęsiančiu konfliktu Ukrainoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS