ES sutarė dėl naujų sankcijų Rusijai | KaunoDiena.lt

ES SUTARĖ DĖL NAUJŲ SANKCIJŲ RUSIJAI

  • 0

Europos Sąjunga trečiadienį sutarė dėl vienuolikto sankcijų Rusijai paketo dėl jos invazijos į Ukrainą, apimančio priemones prieš vengimą, pranešė pareigūnai.

Šį pusmetį blokui pirmininkaujanti Švedija sakė, kad naujosios priemonės buvo patvirtintos per ES ambasadorių susitikimą Briuselyje.

Paketas apima priemones, nukreiptas prieš sankcijų apeidinėjimą, nurodė Švedija.

Išsamesnė informacija apie apie priemones bus pateikta vėliau šią savaitę, kai sankcijos bus oficialiai patvirtintos rašytine procedūra.

Nuo 2022 metų vasario 24 dienos, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas įsakė savo pajėgoms įžengti į Ukrainą, ES iki trečiadienio jau buvo paskelbusi dešimt sankcijų paketų Rusijai.

Sankcijos buvo įvestos bankams, bendrovėms ir rinkoms, net daliai energetikos sektoriaus. Daugiau nei 1 000 pareigūnų uždrausta keliauti, įšaldytas jų turtas.

Tačiau Europos diplomatai pripažįsta, kad blokas jau priartėjo prie visoms ES šalims priimtinų priemonių ribos.

Dabar daug darbo buvo skirta tam, kad būtų užtaisytos likusios esamų sankcijų spragos ir V. Putino karui svarbios prekės nepatektų į Rusiją.

Tačiau tai pirmas kartas, kai paskelbti planai taikytis į prekybą per kitas šalis, neskaitant sankcijų iraniečiams, kaip manoma, tiekiantiems Rusijai dronus.

ES siekia nutraukti technologijų, kurias galima naudoti ir mūšio lauke, pavyzdžiui, mikroschemų, reeksportą per trečiąsias šalis į Rusiją.

Europos pareigūnai skundėsi, kad tokios šalys kaip Turkija, Jungtiniai Arabų Emyratai, buvusios sovietinės respublikos Kaukaze ir Vidurinėje Azijoje importuoja daug daugiau prekių, kurioms taikomos sankcijos.

Į firmų, kurių atžvilgiu ribojamas dvejopos paskirties technologijų eksportas, sąrašą ES įtraukė tris Honkonge įsikūrusias kompanijas, rodo naujienų agentūros AFP matytas dokumentas.

Ankstesniame pasiūlyme minėtos penkios kompanijos iš pagrindinės Kinijos teritorijos dalies buvo išbrauktos spaudžiant Pekinui, sakė vienas diplomatas.

Sąraše taip pat yra kompanijų iš Armėnijos, Irano, Uzbekistano, JAE.

ES numatė priemonę, sudarančią sąlygas riboti tam tikrą eksportą į bendradarbiauti atsisakančias valstybes.

Blokas taip pat uždraus atplaukti į savo uostus laivams, kaip įtariama, slapta paimantiems jūroje rusiškos naftos.

Į naujausią sankcijų paketą taip pat įtrauktas dar 71 asmuo. Tarp jų yra aukšto rango Rusijos kariškių, su karine samdinių bendrove „Wagner“ siejamų figūrų, propagandistų.

Dėl ankstesnių sankcijų paketų būdavo sutariama vos per kelis mėnesius – Europos Sąjungai itin greitai. Tačiau naujas priemones vis sunkiau patvirtinti, nes jos, net ir nukreiptos prieš Kremlių, taip pat kenkia kai kurių bloko narių ekonominiams ir politiniams interesams.

Prieš priimant naujausią sankcijų paketą kelias savaites vyko ginčai; Budapeštas ir Atėnai skundėsi dėl to, kad Ukraina į savo „gėdos sąrašą“, skirtą verslo reikalų su Rusija neatsisakiusioms kompanijoms, įtraukė vengrų ir graikų firmų.

Gairės: karas Ukrainoje, sankcijos, sankcijos Rusijai, naujos sankcijos, ES
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS