Estijoje ir Latvijoje įsigaliojo tarpvalstybinis e. receptų ir sveikatos įrašų naudojimas | KaunoDiena.lt

ESTIJOJE IR LATVIJOJE ĮSIGALIOJO TARPVALSTYBINIS E. RECEPTŲ IR SVEIKATOS ĮRAŠŲ NAUDOJIMAS

  • 0

Estijos ir Latvijos piliečiai nuo ketvirtadienio gali naudotis tarpvalstybinėmis skaitmeninio recepto ir sveikatos įrašų paslaugomis savo šalyse.

Šis žingsnis žymi svarbų abiejų šalių bendradarbiavimo sveikatos priežiūros srityje pokytį. Latvija tapo jau 11-ąja šalimi, su kuria Estija keičiasi tokiais duomenimis.

Latvijoje viešintiems estams tai reiškia, kad vietos vaistinėse galima įsigyti receptinių vaistų pagal estišką elektroninį receptą. Pateikus vaistininkui asmens tapatybės kortelę arba pasą, šis pagal asmens kodą gali matyti e. receptus.

Be to, prireikus medikai turi galimybę susipažinti su asmens sveikatos įrašais – informacijos apie pacientą santrauka, svarbiausi medicininiai duomenys, – kad prireikus galėtų suteikti pacientams geriausią įmanomą gydymą skubios pagalbos atveju.

Tokias pačias galimybes Estijoje turi ir Latvijos piliečiai.

„Nors Estija ir Suomija buvo pirmosios Europos Sąjungos šalys, kurios jau 2019 metais pradėjo keistis skaitmeniniais receptais tarpvalstybiniu mastu, dabar, prisijungus Latvijai, džiaugsmas dar didesnis. Laisvas paslaugų judėjimas yra vienas pagrindinių Europos Sąjungos principų: kad jis veiktų, būtinas ir tarpvalstybinis duomenų judėjimas“, – sakė Estijos socialinių reikalų ministerijos generalinio sekretoriaus pavaduotoja inovacijoms Nele Labi (Nelė Labi).

„Galimybė gauti receptinius vaistus kitoje šalyje esančioje vaistinėje arba, prireikus, pasidalyti savo sveikatos duomenimis su kitoje šalyje esančiu gydytoju yra ne tik patogumas – tai taip pat saugumo ir bendrumo dalis“, – pridūrė ji.

„Džiaugiuosi, kad, be Suomijos, mums pavyko užmegzti ryšius su pietiniais kaimynais“, – sakė Estijos sveikatos ir gerovės informacinių sistemų centro (TEHIK) direktorius Margusas Armas.

„Statistika rodo, kad tarpvalstybinio skaitmeninio recepto paslauga labiausiai naudojama kaimyninėse šalyse, ir mes ilgai laukėme, kol prie jos prisijungs Latvija. Pirmiausia tai gera žinia pasienyje esančių Valgos ir Valkos gyventojams, tačiau ši naujiena aktuali ir platesne prasme, turint omenyje netrukus prasidėsiantį turizmo sezoną. ES valstybių narių keitimasis sveikatos duomenimis labai supaprastina keliones, nes žmonėms nebereikia rūpintis savo sveikatos duomenimis ir receptinių vaistų prieinamumu“, – kalbėjo jis.

Iki šiol prie tarpvalstybinio keitimosi duomenimis projekto prisijungė 25 Europos šalys, kurios, atsižvelgdamos į nacionalines galimybes, teikia e. receptų ir sveikatos duomenų suvestinių paslaugas.

Be Latvijos, visapusiškai duomenimis su Estija keičiasi Ispanija, Kroatija, Graikija ir Portugalija. Paslaugos iš dalies atviros Nyderlandams, Liuksemburgui, Maltai, Lenkijai, Prancūzijai, Suomijai ir Čekijai. Artimiausiu metu tikimasi Lietuvos ir Kipro prisijungimo, taip pat paslaugų plėtros su Čekija ir Suomija.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS