Dėl koalicijos Estijoje tarsis keturios partijos | KaunoDiena.lt

DĖL KOALICIJOS ESTIJOJE TARSIS KETURIOS PARTIJOS

  • 0

Estijos Reforma partija, socialdemokratai, IRL ir Laisvės partija tarsis dėl koalicijos

Talinas, kovo 4 d. (BNS). Estijos parlamento rinkimus laimėjusios centristinės Reformų partijos valdyba trečiadienį po pradinių konsultacijų su į parlamentą patekusiomis politinėmis jėgomis nusprendė pakviesti Socialdemokratų partiją (SDE), „Tėvynės“ ir „ Res Publica“ sąjungą (IRL) bei Laivės partiją pradėti derybas dėl valdančiosios koalicijos formavimo.

„Pastarosiomis dienomis buvome susitikę su SDE, IRL bei Laisvės partija ir su visomis radome reikalingą bendrą pagrindą pradėti konsultacijas dėl bendradarbiavimo vyriausybėje. Esant dabartinei saugumo situacijai nepaprastai svarbu kiek įmanoma greičiau suformuoti veikiančią vyriausybę, turinčią tvirtą mandatą“, - sakė Reformų partijos pirmininkas, premjeras Taavi Roivas (Tavis Reivas).

„Reformų partijos prioritetas yra užtikrinti Estijos saugumą ir padidinti žmonių pajamas“,  - pridūrė jis.

Užkliuvo dėl pasisakymų apie nacizmą

Į parlamentą išrinkto Estijos konservatyvios liaudies partijos (EKRE) nario Jaako Madisono (Jako Madisono) pasisakymai nacizmo tema yra nepriimtini ir jam derėtų apsvarstyti savo tinkamumą eiti deputato pareigas, pareiškė Centro partijos vicepirmininkas Ennas Eesmaa (Enas Esma).

„Jauno politiko pasisakymas tinklaraštyje, kuriame, regis, teisinamos koncentracijos stovyklos, yra absoliučiai neleistinas mūsų aplinkybėmis. Estijos politikoje nėra vietos tokioms pažiūroms. Jaakas Madisonas turi prisiimti atsakomybę už savo žodžius ir rimtai apsvarstyti, ar jis tinkamas būti parlamento nariu“, - sakė E.Esmaa.

Jis taip pat paragino EKRE aiškiai deklaruoti savo poziciją šiuo klausimu.

Pasak E.Esmaa, praėjusį savaitgalį į parlamentą išrinkto J.Madisono žinutė, paskelbta jo tinklaraštyje, sulaukė didžiulio atgarsio Europos žiniasklaidoje ir smarkiai pakenkė Estijos įvaizdžiui.

„Mano požiūriu, EKRE vadovybė privalo aiškiai pareikšti partijos nuomonę J.Madisono klausimu. Kol kas gynybinė taktika buvo labai neryžtinga ir miglota. Estijai nereikia ekstremistų parlamente“, - pažymėjo politiko veteranas.

J.Madisonas prieš kelerius metus savo tinklaraštyje, be kita ko, rašė, jog „ tiesa, kad egzistavo koncentracijos stovyklos, priverstinių darbų stovyklos, žaidimai su dujų kameromis, tačiau tuo pat metu vadinamoji griežta tvarka ištraukė Vokietiją iš gana gilios š***, nes vystymasis, nors jis daugiausia ir buvo susijęs su karinės pramonės raida, vos per kelerius metus pavertė šią šalį viena iš galingiausių valstybių Europoje“.

Toliau J.Madisonas rašė: „Aš nemėginu teisinti nacistinių nusikaltimų ir masinių žudynių (nors dėl aukų skaičiaus esama didelių prieštaravimų), tačiau negalima žiūrėti į daiktus vienu kampu, reikia matyti ir teigiamas puses, susijusias su tuo metu galiojusia tvarka. Deja, nėra idealios valdymo formos (ja nėra ir demokratija), tačiau, mano požiūriu, fašizmas yra ideologija, kurią sudaro daug teigiamų ir nacionalinės valstybės išsaugojimui būtinų niuansų“.

J.Madisonas taip pat išsakė nuomonę, kad Estijai reikia etninio valymo.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS