Estijos konservatoriai siekia, kad būtų panaikinti elektroninio balsavimo rezultatai | KaunoDiena.lt

ESTIJOS KONSERVATORIAI SIEKIA, KAD BŪTŲ PANAIKINTI ELEKTRONINIO BALSAVIMO REZULTATAI

Estijos konservatorių liaudies partija (EKRE) pateikė rinkimų komisijai prašymą pripažinti neteisėtu per vietos valdžios rinkimus organizuotą elektroninį balsavimą ir panaikinti jo rezultatus rinkimų apygardose, kuriose užfiksuota pažeidimų, pranešė visuomeninis transliuotojas ERR.

Konservatoriai savo skundą motyvavo tuo, kad kandidatų sąraše, paskelbtame Rinkimų komisijos tinklalapyje www.valimised.ee, automatinio vertimo funkcija iškraipo kai kurių kandidatų pavardes. EKRE teigimu, tai liečia 110 asmenų, kandidatuojančių pagal konservatorių sąrašus.   

„Nereikėtų tikėtis, kad rinkėjai, peržvelgdami sąrašą, pažins kandidatą, už kurį norėtų balsuoti, jeigu jo pavardė rinkimų tinklalapyje parašyta neteisingai. Remiantis Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymu, Valstybinės rinkimų tarnybos užduotis yra organizuoti rinkimus vadovaujantis įstatymu“, – rašoma skunde.

„Elektroninio balsavimo sistemoje rinkėjams turi būti pateikiama teisinga informacija apie balsavimą ir tikslus kandidatų sąrašas. Faktas, kad mažiausiai iki ketvirtos balsavimo dienos nebuvo pateiktas tikslus kandidatų sąrašas, yra svarbus įstatymo pažeidimas. Asmenims, kurių vardai buvo verčiami automatiniu režimu, kandidatų sąraše nebuvo užtikrintos vienodos pozicijos su kitais kandidatais, sąraše nurodytais savo pavarde“, – rašoma skunde.  

Dėl to EKRE prašo rinkimų komisijos patikrinti, pripažinti negaliojančiais ir panaikinti elektroninio balsavimo rezultatus tose rinkimų apygardose, kur kandidatų sąrašuose būta minėtų pažeidimų, taip pat pripažinti neteisėtu per vietos valdžios rinkimus organizuotą elektroninį balsavimą.

Tuo metu rinkimus organizuojanti tarnyba teigė, kad automatinio vertimo priemonė kandidatų vardų nepakeitė. Anot Valstybinės rinkimų organizavimo tarnybos atstovės Kristi Sobak, automatinio vertimo sutrikimų užfiksuota tik rinkimų tinklalapyje kov2021.valimised.ee ir tik tais atvejais, kai vertimo funkcija būdavo įjungta vartotojų naršyklėje „Google Chrome“.

Anot K. Sobak, trečiadienį buvo panaikinta galimybė naudoti automatinį vertimą šiame tinklalapyje. Be to, vartotojai buvo informuoti galintys patys išjungti šią funkciją savo naršyklėse.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Tskant

Jei per klaidą imitaciniai rinkimai už vienintelį iš vienintelio kandidatą nepavyko dėl pačių konservatvykų kaltės, tai kuo čia kalti sąžiningi rinkėjai?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS