Estijos mokytojų profsąjungos vadovas: mokytojai pasirengę neterminuotam darbo sustabdymui | KaunoDiena.lt

ESTIJOS MOKYTOJŲ PROFSĄJUNGOS VADOVAS: MOKYTOJAI PASIRENGĘ NETERMINUOTAM DARBO SUSTABDYMUI

  • 0

Estijos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos vadovas Reemo Voltri (Remas Voltris) teigė, kad kai kurie politikai šiuo metu nenori įgyvendinti plataus socialinio ir tarppartinio susitarimo dėl mokytojų darbo užmokesčio didinimo, todėl mokytojai yra pasirengę neterminuotam darbo sustabdymui.

Anot R. Voltri, dabartinę vyriausybę sudarančios politinės partijos pavasarį paprašė ir gavo žmonių mandatą skubiai padidinti mokytojų atlyginimus bent jau iki tokio pat lygio, kaip ir kitų aukštąjį išsilavinimą turinčių darbuotojų. Tai buvo sutarta ir koalicinėje sutartyje.

„Remdamiesi principu, kad protingesnis pasiduoda, derybose dėl darbo užmokesčio su vyriausybe pasiūlėme kelis kompromisinius variantus. Netgi pasiūlėme, kad 2024 metų atlyginimų didinimas galėtų būti kuklesnis, jei su ja būtų pasirašyta kolektyvinė sutartis, garantuojanti mokytojų atlyginimų normalizavimą iki 2027 metų.

Stabilus mokytojų atlyginimų konkurencingumas leistų daugiau dėmesio skirti kitoms švietimo srities problemoms. Tačiau šiuo metu mums pateiktame pasiūlyme tokių garantijų nėra“, – sakė jis.

Puikiai suprantame, kodėl buvo parengtas toks kompromisinis pasiūlymas, ir tikimės, kad jie taip pat supranta, kodėl Estijos mokytojai negali jam pritarti.

Anot jo, mokytojai yra nepaprastai sujaudinti ir nuoširdžiai dėkingi visiems, kurie juos parėmė.

„Tai, kad investavimas į mokytojus yra nedelsiant būtina investicija į Estijos ekonomiką ir saugumą, supranta visa visuomenė, nuomonių lyderiai ir daugelis politikų. Tačiau akivaizdu, kad kai kurie politikai šiuo metu neturi noro įgyvendinti plataus visuomenės ir tarppartinio sutarimo. Tai pasireiškia ir nelankstumu derantis su mokytojais“, – teigė R. Voltri.

Anot jo, valstybės taikintojas ir jo komanda padarė viską, ką galėjo, kad pabandytų išspręsti susidariusią padėtį, parodydami įspūdingą ryžtą ir diplomatiškumą.

„Puikiai suprantame, kodėl buvo parengtas toks kompromisinis pasiūlymas, ir tikimės, kad jie taip pat supranta, kodėl Estijos mokytojai negali jam pritarti“, – sakė R. Voltri.

Anot jo, oficialus darbo taikos nutraukimas dabar yra labai realus, nors mokytojai ir toliau yra pasirengę dalyvauti priimant prasmingus sprendimus.

„Jei valstybės taikintojas vis dėlto bus priverstas pripažinti taikinimo procesą nesėkmingu, esame pasirengę paskelbti neterminuotą darbo sustabdymą, kad apgintume švietimo darbuotojų teises. Apie streiko laiką, tikslias formas ir trukmę įstatymų nustatyta tvarka paskelbsime likus ne mažiau kaip dviem savaitėms iki streiko pradžios“, – teigė R. Voltri.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS