Estijos premjerė K. Kallas oficialiai pranešė apie savo ir vyriausybės atsistatydinimą | KaunoDiena.lt

ESTIJOS PREMJERĖ K. KALLAS OFICIALIAI PRANEŠĖ APIE SAVO IR VYRIAUSYBĖS ATSISTATYDINIMĄ

Estijos ministrė pirmininkė Kaja Kallas (Kaja Kalas), centristinės Reformų partijos lyderė, ketvirtadienį informavo vyriausybę apie sprendimą atsistatydinti savo iniciatyva, tad visas kabinetas privalės pasekti jos pavyzdžiu.

K. Kallas taip pat pasiūlė penktadienį sušaukti neeilinį parlamento posėdį, per kurį prašys suteikti mandatą savo naujai valdančiajai koalicijai su centro dešiniąją partija „Isamaa“ („Tėvynė“) ir centro kairiąja Socialdemokratų partija (SDE).

„Mūsų vyriausybei teko vadovauti šaliai labai sunkiu metu, apėmusiu COVID-19 pandemiją, Rusijos puolimą prieš Ukrainą ir energetikos krizę. Nors laikai buvo sunkūs, nuveikėme daug gerų ir didžių dalykų, kuriais padarėme Estiją stipresne šalimi ir parėmėme savo žmones“, – sakė K. Kallas.

„Per pandemiją išlaikėme visuomenę atvirą, o vaikus – mokyklose, padėjome žmonėms atlaikyti dideles energijos kainas, investavome milijardą eurų į Estijos gynybos pajėgumų stiprinimą, pasiekėme, kad būtų sustiprintas NATO rytinis sparnas, taip pat buvome vieni didžiausių Ukrainos rėmėjų, – kalbėjo premjerė. – Esu dėkinga ministrams, su kuriais vadovavome šaliai pusantrų metų. Estija buvo gerose rankose.“

Kaip įprasta, ministrė pirmininkė vėliau ketvirtadienį apie savo atsistatydinimą informuos prezidentą ir parlamentą. Per penktadienį planuojamą neeilinę Rygikogo sesiją K. Kallas planuoja paskelbti politinį pranešimą ir pristatyti naują koalicinę vyriausybę. Tuomet įstatymų leidėjai turės nuspręsti, ar suteikti mandatą naujai valdančiajai koalicijai.

Estijos prezidentas siūlo atsistatydinusiai premjerei sudaryti naują vyriausybę

Estijos prezidentas Alaras Karis ketvirtadienį pateikė atsistatydinusiai premjerei suformuoti naują vyriausybę kaip centristinės Reformų partijos lyderei.

Remdamasis Reformų partijos susitarimu su dešiniąją partija „Isamaa“ („Tėvynė“) ir centro kairiąja Socialdemokratų partija (SDE) suformuoti naują valdančiąją koaliciją, A. Karis pasiūlė, kad kabinetui vadovautų K. Kallas.

Prezidentas anksčiau susitiko su visų parlamentinių partijų pirmininkais, kad susidarytų aiškų vaizdą apie esamą padėtį vidaus politikoje.

Valstybės vadovas sakė, kad nors šis procesas vyksta vasaros atostogų laikotarpiu, jis tikisi, kad koalicija nedelsdama pradės darbą ir kad visi ministrai atsakingai rūpinsis savo kuriuojamomis sritimis.

„Neketinu vadinti naujos koalicijos laikinąja arba pereinamąja vyriausybe, – pridūrė jis. – Tolesni aštuoni mėnesiai reikalaus visų koalicijos partijų ir kiekvieno vyriausybės nario visiško pasišventimo. Tai nėra kokia nors ištęsta rinkimų kampanija: Estiją reikia vesti per virtinę krizių, susijusių su nacionaliniu saugumu, pandemija, ekonomika, žmonių gebėjimu pragyventi ir tvirto pagrindo valstybės finansams užtikrinimu.“

K. Kallas taip pat pasiūlė penktadienį sušaukti neeilinį parlamento posėdį, per kurį prašys suteikti mandatą savo naujai valdančiajai koalicijai su „Isamaa“ ir SDE.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Na

Kažkurie premjerai elgiadi sąžiningai o ne kaip kai kurios šalies(pirštais nerodysim) žmogos,laikosi dantimis ir užpakaliu,nors vadovauja blogiau,nei dresiruotos beždžionės

ALGIS

Kas beliko , kai sukritikavo Europos gigantų politiką ir jų planus , ginant mažąsias partneres .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS