Estijos premjerė neigia, kad jos vyro įmonė vykdo verslą su Rusijos klientais | KaunoDiena.lt

ESTIJOS PREMJERĖ NEIGIA, KAD JOS VYRO ĮMONĖ VYKDO VERSLĄ SU RUSIJOS KLIENTAIS

  • 3

Estijos ministrė pirmininkė Kaja Kallas (Kaja Kalas) teigia, kad jos vyro Arvo Halliko (Arvo Haliko) logistikos bendrovė nevykdo verslo su Rusijos klientais, pasirodžius informacijos, kad tai vyko jau prasidėjus plataus masto karui Ukrainoje.

Trečiadienį estų transliuotojas ERR skelbė, kad logistikos bendrovė „Stark Logistics“, kurios dalis priklauso Estijos premjerės sutuoktiniui, toliau bendradarbiavo su Rusija prasidėjus invazijai į Ukrainą.

„Mano vyro įmonė neturi klientų iš Rusijos Federacijos ir neorganizuoja jokio transporto Rusijoje. Kai tik prasidėjo šis karas, jie, kaip ir kiti verslininkai, nebeturi jokių reikalų su Rusijos klientais Rusijoje, šios sutartys buvo nutrauktos“, – ERR sakė K. Kallas.

Ji pridūrė, kad su vyru susijusius klausimus reikėtų adresuoti jam, nes premjerės darbas ir taip yra gana įtemptas.

„Esu ministrė pirmininkė, turiu savo darbą, – sakė K. Kallas. – Esu visiškai tikra ir įsitikinusi, kad mano vyrui priklausančios bendrovės nevykdo jokios amoralios veiklos.“

Paskolos

„Stark Logistics“ teigimu, ji turi tik vieną klientą Rusijos kryptimi, kuriam teikia krovinių vežimo paslaugas. Šis klientas yra „Metaprint“, vienas didžiausių Europoje plieninių aerozolinių talpyklų gamintojų. „Stark Logistics“ padeda bendrovei išvežti atsargų likučius iš Rusijos gamyklų ir vykdyti vis dar galiojančias sutartis.

„Stark Logistics“ ir „AS Metaprint“ yra susijusios ne tik sutartimis, bet ir organizaciniais ryšiais. Pastarosios įmonės vadovas Martti Lemendikas (Martis Lemendikas) taip pat yra didžiausias „Stark Logistics“ naudos gavėjas ir stebėtojų tarybos vadovas.

Premjerės vyrui priklauso 24,8 proc. „Stark Logistics“ akcijų. Kaip paaiškėjo vasaros pradžioje, K. Kallas suteikė daugiau kaip 350 tūkst. eurų paskolą A. Halliko įmonei „Novaria Consult OU“.

Laiške savo Reformų partijos nariams K. Kallas sakė visą šią paskolą jau atgavusi.

„Skaidrumo dėlei taip pat turėčiau pabrėžti, kad liepą suteikiau dar vieną 20 tūkst. eurų paskolą bendrovei „Novaria Consult“, kuri skirta investicijoms“, – rašė ji.

Esu visiškai tikra ir įsitikinusi, kad mano vyrui priklausančios bendrovės nevykdo jokios amoralios veiklos.

„ERR paskelbė naujieną, kad su mano vyru Arvo Halliku susijusi įmonė esą vykdo verslą Rusijoje. Norėčiau šiek tiek paaiškinti situaciją iš savo pusės. Mano vyrui priklauso logistikos bendrovės „Stark Logistics“ akcijų paketas. Ši bendrovė savo ruožtu turi klientą – Estijos bendrovę „Metaprint“, kuriai atliekami minėti pristatymai“, – rašė K. Kallas savo partiečiams ketvirtadienį.

„Mano vyras paaiškino, kad „Metaprint“ iš „Stark Logistics“ užsakė pervežimų, siekdama nutraukti savo gamybinę veiklą Rusijoje pagal įstatymus ir sankcijas“, – teigė premjerė.

„Esu tikra, kad abi bendrovės gali paaiškinti savo sprendimus ir veiksmus šiuo klausimu. Pats Arvo neturi klientų Rusijos Federacijoje“, – pridūrė ji.

Daugiau paaiškinimų

K. Kallas teigė mananti, kad visa prekyba ir verslas su Rusija turėtų būti sustabdyti, kol tęsiasi Maskvos invazija į Ukrainą.

Ji pridūrė, kad jei kam nors kiltų klausimų, ji pasirengusi atvirai kalbėti apie viską, kas susiję su jos veikla. „Užtikrinu, kad neturiu ko slėpti“, – pabrėžė K. Kallas.

Estijos prezidentas Alaras Karis ketvirtadienį pareiškė, kad laukia iš premjerės detalesnių paaiškinimų.

Jis sakė, kad liūdna kalbėti šia tema, ypač šią dieną, kai Ukraina mini Nepriklausomybės dieną. Jis pridūrė, kad visuomenė laukia premjerės pasiaiškinimo, o kai jis bus pateiktas, prezidentas sakė turėsiąs pagalvoti ir pasitarti su savo patarėjais, ką daryti toliau.

A. Karis pridūrė, kad stebima vis daugiau atvejų, kai dėl invazijos paskelbtos sankcijos neveikia, taip pat ir Estijoje. Jis sakė manąs, kad šie atvejai turėtų būti viešinami.

K. Kallas ketvirtadienį per vyriausybės spaudos konferenciją dar kartą pareiškė, kad, jos nuomone, jos vyras nepadarė nieko neetiško, turint omenyje sąsajų su verslu Rusijoje kontekstą.

„Visada stengiausi atskirti darbą ir šeimyninį gyvenimą, bet dabar jie susikirto, tiksliau, iškilo klausimas dėl mano vyro verslo partnerio veiklos. Tačiau pažvelkime į šią istoriją. Tiesa ta, kad esu ištekėjusi, laimingai ištekėjusi, už Arvo Halliko. Tačiau neturiu jokio supratimo apie jo verslo veiklą“, – sakė Estijos vyriausybės vadovė.

„Tiesa ir tai, kad mano vyras turi logistikos įmonės akcijų paketą. Tai buvo visa informacija, kurią šiuo klausimu turėjau iki šios savaitės pradžios. Kai žiniasklaida kreipėsi į mane su klausimais, žinoma, šiuos klausimus uždaviau ir savo vyrui. Kaip jis sakė, viena iš bendrovės verslo krypčių prieš karą buvo ir logistikos paslaugų teikimas Rusijoje, kuris buvo nutrauktas dar 2022-ųjų kovą dėl prasidėjusių karo veiksmų“, – paaiškino ji.

„Kaip patvirtino mano vyras, jie teikia paslaugas tik vienai Estijos įmonei, ir šis projektas taip pat yra nutraukiamas. Taigi ši bendrovė nepažeidė nei Rusijai įvestų sankcijų, nei nerašytų taisyklių“, – teigė K. Kallas.

„Mano vyro teigimu, jie net yra nustatę taisyklę, kad kai vykdo pervežimą, jiems net neleidžiama įsipilti degalų Rusijoje, kad Rusijoje nebūtų paliktas nė vienas euras, doleris ar rublis“, – pridūrė premjerė.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Simonas

Jie teikia paslaugas tik vienai Estijos įmonei,ir šis projektas yra taip pat yra nutraukiamas.==JEI VISKAS GERAI,TAI KAM NUTRAUKTI.==ANTRA, KODĖL TIK D A B A R ,KAI KAŽKAS IŠSIAIŠKINO, NUTRAUKĖ(NUTRAUKS) TĄ VEIKLĄ. JUK JEI NEPAŽEIDĖ SANKCIJŲ, KAIP TEIGIA PATI PREMJERĖ,TAI KODĖL TURĖTŲ NUTRAUKTI VEIKLĄ.AR SVARBU STAIGA TAPTI ŠVARIAM, O ŽMONIŲ ATMINTIS TRUMPA,O IR JIE PATYS ATLAIDŪS.SVARBU NESIPYKTI.

Lietuvis

Labai gerai kad turi versla su RUSIJA, šaunuolis

ogi

matomai pavyzdi pasigavo is /krabo/ solco ir kt nekvailu personu ss

SUSIJUSIOS NAUJIENOS