Etiopijos premjero biuras: „valstybė didžiuojasi“ gauta Nobelio premija | KaunoDiena.lt

ETIOPIJOS PREMJERO BIURAS: „VALSTYBĖ DIDŽIUOJASI“ GAUTA NOBELIO PREMIJA

Etiopijos premjero Abiy Ahmedo (Abijaus Ahmedo) biuras penktadienį paskelbė, kad šalis didžiuojasi jo pelnyta Nobelio taikos premija, ir pavadino tai jo pastangų reformuoti valstybę bei siekti taikos su Eritrėja paliudijimu.

„Mes, kaip šalis, didžiuojamės“, – socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė laureato biuras.

Pareiškime sprendimas skirti A. Ahmedui Nobelio premiją vadinamas „amžinu liudijimu... vienybės, bendradarbiavimo ir sambūvio idealams, kuriuos premjeras nuolat gina“.

„Nuo 2018 metų balandžio, kai premjeras A. Ahmedas perėmė politinį vadovavimą, jis taiką, atlaidumą ir susitaikymą padarė svarbiais savo administracijos komponentais“, – sakoma pareiškime.

„Nacionaliniu lygmeniu kai kurie įsimintini etapai yra dešimčių tūkstančių politinių kalinių paleidimas, amnestija žiniasklaidos dariniams ir politinėms partijoms, apkaltintiems pagal kovos su terorizmu įstatymą, erdvės politinėms partijoms padidinimas“, – rašoma jame.

„Regiono lygmeniu du dešimtmečius trukusios Etiopijos ir Eritrėjos aklavietės užbaigimas atvėrė naują galimybių bendradarbiauti šioms dviem šalims dimensiją. Dar daugiau, premjeras taip pat stengėsi išspręsti nesutarimus tarp [Somalio] pusiasalio šalių su įsipareigojimu dėl bendros ateities“, – pažymėjo premjero biuras.

Tačiau nepaisant A. Ahmedo pastangų dėl taikos susitarimui su Eritrėja pakenkė apčiuopiamos pažangos nebuvimas dėl tokių svarbių klausimų kaip sienos demarkacija.

Viltys, kad po šio susitarimo gali atsiverti vienos labiausiai izoliuotų pasaulio šalių ir baigtis prievartinis ėmimas į kariuomenę dar taip pat netapo tikrove.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS