ETT teigia, kad Lenkijos teisingumo reforma pažeidžia ES teisę, Varšuva sprendimą smerkia | KaunoDiena.lt

ETT TEIGIA, KAD LENKIJOS TEISINGUMO REFORMA PAŽEIDŽIA ES TEISĘ, VARŠUVA SPRENDIMĄ SMERKIA

  • 4

Europos Sąjunga pirmadienį suintensyvino kovą su valstybe nare Lenkija dėl teisinės valstybės principo, ginčus tarp ES teisės subjektų sprendžiančiam teismui patvirtinus, kad Varšuva atsisakė laikytis ES taisyklių dėl teismų nepriklausomumo. Lenkija, savo ruožtu, pasmerkė šį sprendimą.

Europos Teisingumo Teismas (ETT) pirmadienį nusprendė, kad 2019 metų Lenkijos teisingumo reforma pažeidžia ES teisę.

Bloko vykdomoji Europos Komisija teigė, kad Lenkijos Aukščiausiasis Teismas nėra pakankamai nepriklausomas ir nešališkas.

„Teismas palaiko Komisijos veiksmus“, – sakoma ETT sprendime. Teismas teigė, kad „teisinės valstybės vertybė yra neatsiejama Europos Sąjungos, kaip bendros teisinės tvarkos, tapatybės dalis ir yra konkrečiai išreikšta principais, kuriuose įtvirtinti teisiškai privalomi įpareigojimai valstybėms narėms“. Teismas tvirtino, kad Lenkija šių įsipareigojimų nesilaikė.

Lenkijos teisingumo ministras Zbigniewas Ziobro (Zbignevas Ziobras) pirmadienį pasmerkė Europos Teisingumo Teismą (ETT) kaip korumpuotą ir atmetė jo sprendimą, kad prieštaringai vertinama Lenkijos teismų reforma pažeidžia ES teisę.

Teismo nuosprendį „parašė ne teisėjai, o politikai, nes juo akivaizdžiai pažeidžiamos Europos sutartys“, sakė Z. Ziobro ir pridūrė, kad „aukščiausiasis Europos Sąjungos teismas yra korumpuotas“.

Nesutarimai dėl Aukščiausiojo Teismo veiklos yra tik vienas iš kelių Lenkijos dešiniųjų vyriausybės ginčų su ES institucijomis. Ji sako, kad blokas kenkia Lenkijos neatimamoms teisėms priimti nepriklausomus sprendimus.

ES institucijos tvirtino, kad partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) valdoma Lenkija tolsta nuo ES teisinės valstybės principų.

Šis ginčas yra susijęs su Lenkijos Aukščiausiojo Teismo teisėjų nepriklausomumu jiems peržiūrint ES teisę.

Praėjusią savaitę JAV ir ES vyriausiasis teisingumo pareigūnas kritikavo Lenkijos planus dėl kito įstatymo, galinčio trukdyti vyriausybės politiniams oponentams užimti valstybines pareigas. ES pagrasino imtis veiksmų, jei taps visiškai aišku, kad toks įstatymas pakenks demokratijos standartams.

Kritikos sulaukiama ne tik iš ES. Sekmadienį Lenkijos sostinėje šimtai tūkstančių žmonių dalyvavo antivyriausybinėse protesto eitynėse, į kurias piliečiai iš visos šalies atvyko išreikšti savo pykčio dėl pareigūnų, jų teigimu, pažeidusių demokratijos normas ir privertusių nerimauti, kad šalis eina paskui Vengriją ir Turkiją autokratijos link.

Organizatoriai apskaičiavo, kad eitynėse, kurios buvo bene didžiausios per pastaruosius dešimtmečius, dalyvavo 500 000 žmonių.

Liuksemburge įsikūrusio ETT pirmadienio sprendimas susijęs su priešprieša, dėl kurios Lenkijos valdžia nuo 2021 metų spalio, kai buvo pradėta taikyti 1 mln. eurų per dieną baudų sistema, jau turėjo sumokėti apie 550 mln. eurų baudų. Balandžio mėnesį kasdienės baudos buvo sumažintos perpus.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

matyt

ryšium su pasauline aplinkosaugos diena ...............smaugs per pilvą , kad nešiūkšlintų biosferos

???

Lenkai idomūs čia nenori gyvent kaip nusenusi Europa nori gyvybingai ?

re

Pasimate ES dantukai. Ta sajunga vis labiau primena sssr
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS