Eurokomisarė išreiškė susirūpinimą dėl Irane sulaikyto ES diplomato iš Švedijos | KaunoDiena.lt

EUROKOMISARĖ IŠREIŠKĖ SUSIRŪPINIMĄ DĖL IRANE SULAIKYTO ES DIPLOMATO IŠ ŠVEDIJOS

  • 0

Europos Komisijos narė Ylva Johansson (Ilva Johanson) pirmadienį pareiškė esanti labai susirūpinusi dėl Irane sulaikyto Švedijos Europos Sąjungos diplomato.

„Man labai liūdna. Aš labai nerimauju. Ir tai mane lydi jau labai ilgai“, – sakė ji. 

Taip ji kalbėjo apie Johaną Floderusą, kuris pernai balandį buvo sulaikytas Teherano oro uoste, grįždamas namo po privataus vizito.

33 metų švedas šiuo metu laikomas liūdnai pagarsėjusiame Evino kalėjime Teherane. Beveik dvejus metus jis dirbo pas Y. Johansson, šiai einant eurokomisarės, atsakingos už migracijos ir vidaus reikalų klausimus, pareigas.

„Jis labai šviesus, šiltas ir puikus žmogus, su kuriuo gera dirbti. Ir, žinoma, kai glaudžiai bendradarbiaujate, tampate ir draugais“, – teigė ji. 

2021-ųjų rugsėjį J. Floderusas perėjo dirbti į į Europos išorės veiksmų tarnybą, ES užsienio diplomatijos padalinį, ir tapo ES delegacijos Afganistane programų pareigūnu Briuselyje.

Praėjusių metų liepą Iranas paskelbė suėmęs šnipinėjimu įtariamą vyrą. Apie tai paskelbta praėjus dviem savaitėms po to, kai Švedijoje kalėjimo iki gyvos galvos bausme buvo nuteistas Irano pilietis, prisidėjęs prie 1988 metų Irano režimo įvykdytų masinių egzekucijų tūkstančiams oponentų.

Keletas vyriausybių, žmogaus teisių grupių ir Irane laikomų užsienio pasų turėtojų šeimos teigia, kad Teheranas vadovaujasi įkaitų diplomatijos taktika, siekdamas iš kitų šalių išsireikalauti tam tikrų lengvatų.

J. Floderuso šeima nurodė, kad kalėjime jis yra laikomas itin prastomis sąlygomis. Anot jų, kameroje nuolat dega šviesa, jis negauna tinkamo maisto, jam neleidžiama išeiti į lauką, jam nesuteikiama medicininė apžiūra.

Sekmadienį jie nurodė, kad praėjusį mėnesį per retą vaizdo skambutį J. Floderusas prašė dėti daugiau pastangų, kad jis būtų paleistas. 

ES nebuvo oficialiai patvirtinusi, kad Teheranas sulaikė vieną iš jos diplomatų, kol šio mėnesio pradžioje apie tai nepranešė laikraštis „The New York Times“.

Kiek anksčiau Bendrija nurodė, kad buvo sulaikytas švedas, tačiau nepaminėjo jo užimamų pareigų ES.

ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) pareiškė, kad Švedijos vyriausybė, remiama Briuselio, vadovauja pastangoms išlaisvinti diplomatą. 

Anot Y. Johansson, jos susirūpinimas dėl J. Floderuso yra nereikšmingas, lyginant su kasdieniais jo šeimos ir artimųjų rūpesčiais.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS