Europa ruošiasi rekordinių karščių bangos pikui | KaunoDiena.lt

EUROPA RUOŠIASI REKORDINIŲ KARŠČIŲ BANGOS PIKUI

  • 1

Europa ketvirtadienį ruošiasi rekordinių karščių bangos pikui, oro temperatūrai kai kur kylant virš 40 laipsnių Celsijaus, Prancūzijoje užsidarinėjant mokykloms, o Ispanijoje nepavykstant suvaldyti vieno miškų gaisro.

Vyriausybinės tarnybos perspėjo gyventojus imtis papildomų atsargumo priemonių, dėl šoktelėjusios oro temperatūros gerokai padidėjus oro taršai ir padaugėjus skubios pagalbos prašančių pacientų ligoninėse.

Meteorologai sako, kad ši itin anksti vasaros sezonu atkeliavusi karščio banga ketvirtadienį ir penktadienį termometrų stulpelius Prancūzijoje, Ispanijoje ir Graikijoje tikriausiai privers pakilti virš 40 laipsnių Celsijaus.

Ispanijos šiaurės rytiniame Katalonijos regione įsiplieskęs didelis miškų gaisras ketvirtadienį tapo nebekontroliuojamas ir apėmė didžiulius plotus, nepaisant per naktį dirbusių šimtų ugniagesių pastangų.

Italijoje, Milano pagrindinėje traukinių stotyje buvo rasta negyva pirmoji karščių auka – negyvas 72 metų benamis, nurodė vietos pareigūnai.

Atvėsintos vaišės gyvūnams

Karščio bangos užkluptuose Europos miestuose žmonės vėsinosi braidžiodami po fontanus, o zoologijos sodų prižiūrėtojai gyvūnams dalino žuvį, mangus ir vyšnias su trupintu ledu, kad jiems nebūtų taip karšta.

Pasak Prancūzijos sveikatos apsaugos ministrės Agnes Buzyn (Anjes Buzin), gyventojai pasiruošė karščio bangos pikui, tačiau kai kurie nepaiso duotų patarimų.

„Matome miestiečius, kurie elgiasi gana neatsakingai ir toliau eina pabėgioti nuo vidurdienio iki 14 valandos“, – sakė ji interviu televizijai „France 2 TV“

Ji taip pat skundėsi „tėvais, paliekančiais savo vaikus automobilyje, kad galėtų greitai apsipirkti, arba išleidžiančius juos į lauką be galvos apdangalo“.

Po keturių neįprastų karščių dienų A. Buzin sakė, kad Prancūzijos pagalbos tarnybos sulaukia daugiau gyventojų iškvietimų ir išreiškė nerimą, kad ligonines gali užplūsti pacientų banga.

Visų laikų rekordas?

Trečiadienį Prancūzijoje užregistruota vidutinė maksimali temperatūra – 34,9 laipsnio Celsijaus – yra birželio mėnesio rekordas, nurodė valstybinė meteorologijos tarnyba „Meteo France“.

Dar aukštesnės temperatūros laukiama penktadienį – kai kuriuose pietiniuose rajonuose termometro stulpelis gali kilstelėti iki 42 arba 44 laipsnių Celsijaus.

Agentūra „Meteo France“ sako, kad gali būti viršytas visų laikų Prancūzijos karščių rekordas, užregistruotas 2003 metų rugpjūčio 13 dieną Sen Kristolyje prie Alė ir Konkerake, pietiniame Garo departamente.

Vokietijoje trečiadienį buvo viršytas birželio mėnesio temperatūros rekordas, išsilaikęs nuo 1947 metų. Netoli Lenkijos sienos esančiame Košene temperatūra pakilo iki 38,6 laipsnio Celsijaus.

Vokiečiams bandant atsivėsinti per svilinančius karščius trečiadienį maudydamiesi šalyje nuskendo mažiausiai keturi žmonės.

Kai kuriuose Vokietijos rajonuose jaučiamas vandens trūkumas. Šiaurės Reino-Vestfalijos žemėje esančių Lėnės ir Bad Enhauzeno gyventojų prašoma naudoti geriamą vandenį tik būtiniausioms reikmėms. Už netinkamą vandens naudojimą numatyta 1 tūkst. eurų siekianti bauda.

Prancūzijos viešbučių grupė „Accor“ pranešė, kad iki šeštadienio atvers kondicionieriais vėsinamus savo viešbučių vestibiulius pagyvenusiems žmonėms, norėdama jais pasirūpinti.

Nors bendrai koordinuoto įsakymo nebuvo, tačiau kai kuriose Prancūzijos dalyse mokyklos buvo uždarytos, o kitos rekomendavo tėvams palikti vaikus namuose.

Tačiau Paryžiaus mokyklos dirbs iki savaitės pabaigos, kai prasidės vasaros atostogos, pranešė miesto valdžia.

Kai kurių kitų regionų pareigūnai nusprendė uždaryti pradinės mokyklas. Pavyzdžiui, Esone dėl karščių buvo uždarytos 59 švietimo įstaigos.

Nepaisant rekordinių karščių, Grenoblio gyventojai negalėjo naudotis dviem savivaldybės baseinais po incidento, susijusio su visą kūną dengiančių maudymosi kostiumėlių – vadinamųjų burkinių – dėvėjimu.

Uždaryti baseinus paprašė gelbėtojai, nes burkiniais pasirengusios musulmonės ėjo į juos maudytis, ignoruodamos savivaldybės draudimą.

Didėjanti tikimybė

Pakilusi oro temperatūra taip pat padidino oro užterštumą ir šiaip didele tarša pasižyminčiuose miestuose.

Paryžiaus, Liono, Marselio ir Strasbūro miestų valdžia uždraudė naudotis labiausiai orą teršiančiais automobiliais.

Mokslininkai perspėja, kad dėl iškastinio kuro naudojimo ir su juo siejamo klimato atšilimo tokios karščio bangos gali pasitaikyti ir dažniau.

„Pasaulyje oro temperatūra kyla dėl klimato kaitos“, – sakė Britanijos Redingo universiteto klimatologijos profesorius Lenas Shafflrey (Lenas Šafris). 

„Pasaulinis temperatūros kilimas reiškia, kad ekstremalių karščio bangų tikimybė taip pat didėja“, – sakė jis.

GALERIJA

  • Europa ruošiasi rekordinių karščių bangos pikui
  • Europa ruošiasi rekordinių karščių bangos pikui
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Tai KADA, pV, išjungsit tas vėjo (VELNIO!) jėgaines!!! Tiesiog - Gamtoje NIEKO nemokamo nebūna, o faktai DAUGIAU nei akivaizdūs: KUO daugiau tų 'žalių' jėgainių, TUO didesnė velniava atmosferoje VYKSTA!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS