Europoje užregistruojama naujų arklių gripo atvejų | KaunoDiena.lt

EUROPOJE UŽREGISTRUOJAMA NAUJŲ ARKLIŲ GRIPO ATVEJŲ

  • 0

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) gavo informaciją iš Tarptautinės sportinių žirgų federacijos (FEI) ir Pasaulio gyvūnų sveikatos organizacijos (OIE), kad šių metų vasario mėnesį Belgijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Airijoje, Jungtinėje Karalystėje, Nigerijoje ir JAV užregistruota po kelis arklių gripo atvejus.

Gyvūnų sveikatos organizacija rekomenduoja veterinarijos gydytojams griežčiau kontroliuoti, ar laikomasi visų reikalavimų žirgų renginių metu, ar užtikrinama, kad varžybose dalyvaujantys žirgai būtų kliniškai sveiki ir vakcinuoti nuo arklių gripo, kaip nurodyta FEI taisyklėse.

FEI varžybose dalyvaujantys žirgai turi būti vakcinuojami nuo arklių gripo du kartus per metus, antrą kartą - praėjus ne mažiau kaip 21 dienai, bet ne daugiau kaip 92 dienoms po pirmosios vakcinacijos. Vėliau žirgai skiepijami kas 6 mėnesius, o laikotarpis nuo žirgo vakcinavimo iki jo dalyvavimo varžybose turi būti ne trumpesnis kaip 7 dienos.

Arklių laikytojai ir žirgynų savininkai, pastebėję auginamų gyvūnų susirgimo požymių, turi nedelsiant kreiptis į veterinarijos gydytojus bei stengtis, kad užkratas neišplistų. Sergančius arklius būtina kuo skubiau atskirti nuo sveikų, jų nevežti į kitas laikymo vietas, vengti kontaktų su sveikais arkliais. Nustačius ligą, būtina dezinfekuoti gyvūnų laikymo patalpas, skalbti ir dezinfekuoti darbuotojų drabužius.

Arklių gripas - ūmi užkrečiama arklių liga, kuriai būdingas kvėpavimo takų uždegimas. Užsikrėtę arkliai virusą gali platinti apie 10 dienų. Gyvūnams susirgus, kūno temperatūra pakyla iki 41 laipsnio C, jie sunkiai kosti, atsiranda pūlingų išskyrų iš šnervių. Gali pasireikšti raumenų skausmai, apetito stoka, padidėti pažandiniai limfiniai mazgai. Paprastai arkliai pasveiksta per 10-20 dienų, tačiau sausas kosulys išlieka ilgiau. Sunkios ligos atveju arkliai visiškai pasveiksta tik po 6 mėnesių. Gyvūnai gali užsikrėsti tiesioginio kontakto metu nuo sergančių arklių ir netiesioginiu - nuo užkrėstų priežiūros priemonių, arklidžių, girdyklų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS