Europos automobilių gamintojų asociacija: chaotiškas „Brexitas“ būtų katastrofa | KaunoDiena.lt

EUROPOS AUTOMOBILIŲ GAMINTOJŲ ASOCIACIJA: CHAOTIŠKAS „BREXITAS“ BŪTŲ KATASTROFA

„Brexitas“ be pasirašyto laisvosios prekybos susitarimo tarp Jungtinės Karalystės (JK) ir ES būtų katastrofa, teigia Europos autopramonės atstovai.

„Derybininkai abiejose pusėse dabar turi imtis visų veiksmų, kad išvengtų „Brexito“ be sutarties pereinamojo laikotarpio pabaigoje“, – sakoma Europos automobilių gamintojų asociacijos (ACEA) pranešime.

ACEA teigimu, „Brexitas“ be sutarties „visos Europos automobilių sektoriui per penkerius metus kainuotų apie 110 mlrd. eurų dėl sumažėjusios prekybos, o tai sukeltų pavojų darbo vietoms“.

Asociacija paragino ES ir britų derybininkus „kuo skubiau pasiekti susitarimą, kuris užtikrintų nulinius muitus, modernias kilmės taisykles ir leistų išvengti skirtingo prekybos reglamentavimo“.

JK oficialiai išstojo iš ES šiemet sausio 31 d., tačiau iki metų pabaigos galioja pereinamasis laikotarpis, kurio metu JK vis dar priklauso ES bendrajai rinkai ir muitų sąjungai.

Jei iki gruodžio 31 d. nebus patvirtintas naujas prekybos susitarimas, JK ir ES prekiaus pagal Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) taisykles. Jose numatomi 10 proc. tarifo muitai automobiliams ir 22 proc. tarifo muitai vanams ir sunkvežiniams, o tai padidintų kainas gyventojams.

JK autopramonės rinka yra gana didelė, tačiau ji daugiausia orientuota į eksporto rinkas ES. Pernai šalyje buvo pagaminta 1,3 mln. lengvųjų automobilių.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

nereikejo

monarhams nusimuilint dabar bus izec.

Pranas Morkūnas

1,3 milijono automobilių ir 80 milijonų gyventojų. Kur čia neišpirks, jei mersamas ir BMW bus muitai...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS